Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hoeveel energie gebruiken we gemiddeld?

Elektriciteitspaal

Jaarlijks zijn we flink wat geld kwijt aan onze energierekening. We gebruiken meer elektrische apparaten en staan gemiddeld steeds langer onder de douche. Hoewel de vraag naar gas- en stroom toeneemt, lijkt het verbruik juist te dalen. Waar komt dit door? En hoeveel energie verbruiken we eigenlijk in Nederland?

Gemiddeld energieverbruik

Hoeveel gas en stroom je verbruikt is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan het soort huis waarin je woont, met hoeveel personen je woont, welke apparaten je hebt, hoe hoog de verwarming staat en hoelang je doucht. Als we kijken naar het gemiddelde gas- en stroomverbruik in Nederland, blijkt dat een Nederlands huishouden jaarlijks 1269 kubieke meter (m3) gas en 2765 kilowattuur (kWh) elektriciteit verbruikt. Dat komt neer op een energierekening van ongeveer €1690. Het grootste deel van de rekening gaat op aan gas (ongeveer €1035) en het overige deel (€620) aan stroom.

Lager gasverbruik

De afgelopen jaren werd een daling in het gas- en stroomverbruik zichtbaar. Het gasverbruik verminderde tussen 2010 en 2018 met meer dan 20 procent. Dit komt vooral doordat we minder gas gebruiken om onze huizen te verwarmen. Cv-ketels zijn een stuk zuiniger geworden en woningen zijn beter geïsoleerd. De hoeveelheid gas die we verbruiken met douchen bleef door de jaren heen wel gelijk. Nieuwe combiketels gebruiken minder energie, maar doordat we nu vaker en langer douchen maakt dit gemiddeld nauwelijks verschil.

Lager stroomverbruik

In mindere mate is ook ons stroomverbruik gedaald (15 procent). Dit heeft vooral te maken met het feit dat apparaten zuiniger worden en we steeds meer duurzame energie opwekken. We gebruiken dan wel steeds meer apparaten, de opkomst van zonnepanelen zorgt ervoor dat het stroomverbruik in Nederland alsnog afneemt.

Winter is coming! De koude maanden zorgen over het algemeen voor een hogere energierekening. Ben jij benieuwd hoe je dit najaar energie kunt besparen? Lees het hier!