Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Helft van Nederlandse huishoudens heeft duur energiecontract

Twee jaar geleden lieten we u weten dat de energietarieven historisch laag waren. Toch profiteerde een groot deel van de Nederlanders daar destijds niet van door over te stappen. Veel huishoudens betalen daarom nog steeds te veel.Energierekening honderden euro's lager

De besparing is het grootst voor de huishoudens die nog altijd een contract hebben met variabele stroom- en gastarieven bij grote energieleveranciers zoals Nuon, Eneco en Essent. Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft zo'n energiecontract voor onbepaalde tijd. De besparing ligt momenteel rond de 300 euro ten opzichte van een energiecontract met vaste tarieven bij een jaarverbruik van 3500 kwh stroom en 1850 m³ gas.

Nieuwkomers op de energiemarkt

De drie grootste energieleveranciers Essent, Nuon en Eneco verliezen de laatste jaren steeds meer klanten aan de ‘nieuwkomers’ op de energiemarkt. Er komen steeds meer groene energiemaatschappijen bij. Maar ook de grootste energieleveranciers zijn wakker geworden en doen actief mee met werving van nieuwe klanten en het behoud van bestaande klanten. Het aantal overstappers stijgt ieder jaar nog. Inmiddels is, sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004, meer dan de helft van alle consumenten overgestapt van energieleverancier of van contract gewisseld bij zijn eigen energieleverancier.

Overstappers zien het voordeel

Huishoudens gaan automatisch over naar een contract voor onbepaalde tijd met slaperstarieven als hun energiecontract afgelopen is. De energiekosten liggen bij zo'n contract altijd hoger. Door over te stappen dwingen consumenten de energiebedrijven om te concurreren. Dat leidt tot lagere prijzen. Wie slim is, stapt over! 

Via Consumind vergelijken we kosteloos meer dan 20 energieaanbieders. Vul je energieverbruik in en zie direct welke prijzen actueel zijn. Tevens ontvang je binnen 2 minuten de actuele energietarieven per e-mail. Prettig geregeld!