Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Groene stroom kwetsbaar?

Het KNMI buigt zich over de vraag welke invloed klimaatverandering en variaties in het weer op de productie van groene stroom hebben. Het opwekken van zonne-energie en windenergie is sterk afhankelijk van het weer. Daardoor kan de energievoorziening van de samenleving kwetsbaar worden voor veranderingen in het weer en klimaat.

NAO

KNMI-onderzoekers hebben gekeken naar lange koude perioden met windstil weer over een groot deel van noordwest Europa. Inclusief de Noordzee, waar een groot deel van de windenergie kan worden opgewekt. Dit weertype hangt samen met de zogenoemde Noord Atlantische Oscillatie (NAO). De Noord-Atlantische Oscillatie index (NAO) is een maatstaf voor het verschil in luchtdruk tussen de lagedrukgebieden bij IJsland en het hogedrukgebied bij de Azoren.

Positieve en negatieve fase

Deze NAO kent een positieve en een negatieve fase. In het algemeen zal voor noordwest Europa een positieve NAO zachte en natte winters met veel wind geven. Bij een negatieve NAO is het vooral koud en droog. De weersystemen die samen hangen met de NAO zijn groot: vrijwel geheel Europa ‘voelt’ de effecten van de NAO.

Kwetsbaarheid

De ruimtelijke uitgebreidheid van de NAO heeft als gevolg dat tegenvallende windenergieopbrengsten in het Nederlandse deel van de Noordzee niet gecompenseerd kunnen worden met opbrengsten uit buurlanden: met een negatieve NAO hebben buurlanden ook te kampen met te weinig wind. Ook de import van zonne-energie uit Zuid-Europa is problematisch: een negatieve NAO zorgt voor stormachtig en bewolkt weer rondom de Middellandse zee, waardoor de opbrengst van de zonne-energie zal tegenvallen. De kwetsbaarheid voor klimaatvariaties wordt vergroot, doordat een periode met rustig weer (lage energieopbrengsten) vaak samenvalt met koud en vriezend weer (vraag naar energie hoog). Het KNMI brengt deze kwetsbaarheid voor grote klimaatwisselingen in beeld. 

Ga over op duurzame energie 

Het is daarom van belang dat de regering én Nederlandse huishoudens zich bezighouden met het besparen op energie én zich ook inzetten voor het innoveren in duurzame energie. Maak daarom gebruik van groene energie in je woning. Conusmind helpt je graag met het maken van een overstap van grijze naar groene stroom door te wisselen van energieleverancier. Vergelijk hier de tarieven.