Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Groene stroom bestaat! Toch?


Bestaat groene stroom nu wel of niet? Een op de vijf Nederlanders denkt van niet, blijkt uit onderzoek van Klimaatstichting HIER, die onlangs de actuele Groene stroom checker heeft gepubliceerd.

Met de Groene stroom checker controleer je heel snel waar jouw groene stroom vandaan komt en waaruit die bestaat. De check gebeurt op basis van informatie uit de meest actuele stroometiketten die energieleveranciers elk jaar moeten publiceren en informatie van energieleveranciers over de herkomst van de stroomproducten. Niet alle groene stroom in Nederland is namelijk écht groen, volgens HIER. Sommige leveranciers leveren alleen op papier groene stroom. Dat noem je sjoemelstroom. Dan is de stroom ‘vergroend’ met certificaten uit het buitenland. Degelijke ‘buitenlandse stroom’ komt vooral uit Noorwegen. In dit land wordt de meeste energie door waterkrachtcentrales opgewekt. Maar voor groene stroom uit Noorwegen komen er in Nederland geen extra windmolen en dergelijke bij; die stroom draagt niet bij aan de verduurzaming van Nederland.

Onderzoek

Aan het onderzoek van HIER hebben ruim 2700 respondenten meegedaan. Van hen geeft 41 procent aan dat ze groene stroom hebben en 26 procent heeft het niet. Verder blijkt dat van de Nederlanders met groene stroom 55 procent geen verschil maakt tussen Nederlandse en buitenlandse groene stroom. Terwijl HIER onder groene stroom alleen Nederlandse groene stroom verstaat, omdat je daarmee alleen bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen. Momenteel is nog maar 15 procent van alle stroom die in Nederland wordt gebruikt duurzaam opgewekt. Minder dan de helft van de ondervraagden met groene stroom kiest voor Nederlandse groene stroom. Een derde van die groep wil het liefst Nederlandse groene stroom en 8 procent kiest bewust voor stroom van een specifiek project in Nederland. De meeste ondervraagden maakt het niet uit waar hun stroom vandaan komt of ze weten het verschil niet.