Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Groei zonnepanelen te snel voor Nederlandse energienetwerk

\

De keuze voor verduurzaming van het Nederlandse energieverbruik is één ding. Of dat gemakkelijk mogelijk te maken is, is een ander verhaal. De opkomst van zonne-energie gaat te snel voor het Nederlandse energienetwerk.

De groei van het energienetwerk blijft achter. Dat houdt in dat momenteel twintig zonneparken nog niet aangesloten zijn. En wanneer ze wel aangesloten zijn, dan is het nog niet vanzelfsprekend dat ze in staat zijn alle energieopbrengst van huishoudens terug te leveren aan het energienet. Dat komt doordat de kabel niet volstaat.

Oorzaken

De toename aan zonnestroom is groter dan van te voren is gedacht. Dat is een van de oorzaken dat het energienetwerk faalt. Daarnaast is er weinig sturing van de overheid en zijn veel projecten bij elkaar in de buurt. Bijvoorbeeld omdat de grond daar goedkoop is. Het energienetwerk kan uitgebreid worden, maar dit kan tot wel vijf jaar gaan duren.

Energie verloren

Op dit moment zijn er twintig parken nog niet aangesloten. De komende jaren zullen er nog veel andere zonne-energieprojecten opgeleverd worden. De toegezegde subsidies van de overheid omvatten projecten die in totaal 5.000 megawatt omvatten. Binnen enkele jaren zal hiermee het totale vermogen aan zonne-energie verdubbelen.

Als die trend doorzet, en het energienetwerk niet snel uitgebreid wordt, gaat er steeds meer duurzame energie verloren. Zonde.