Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Goedkope energie van de buren

Onze oosteGoedkope energie van de burenrburen, de Duitsers, maken veel gebruik van groene energie. Dat betekent dat de elektriciteitsprijzen in Duitsland dalen op het moment dat windmolens en zonnepanelen veel energie genereren. Als wij op dat moment die goedkope energie importeren, profiteren de Nederlandse consumenten en bedrijven mee van het gunstige weer en daarmee van de lage energieprijzen in Duitsland. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) kan het voordeel jaarlijks oplopen tot 80 miljoen euro!

Capaciteitsproblemen energienet

Het probleem is echter dat de transportcapaciteit tussen de beide landen op het moment nog zeer beperkt is. Gelukkig wordt er door verschillende partijen hard aan gewerkt om dit capaciteitsprobleem op te lossen. Netwerkbeheerders en energietoezichthouders uit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Luxemburg werken aan een zogenaamde flow-based marktkoppeling.

Flow-based model om opgewekte energie te verdelen

Sinds een aantal jaren zijn de elektriciteitsbeurzen van Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk aan elkaar gekoppeld. Door deze koppeling wordt de energie zo efficiënt mogelijk ingezet. In 2013 is er echter een proef gedaan met een ander koppelingsmodel, het Flow-based model. Door dit model wordt de opgewekte energie op een andere manier verdeeld dan nu het geval is. Voordeel van deze nieuwe manier is dat Nederlandse consumenten en bedrijven minder hoeven te betalen voor hun elektriciteit, omdat het makkelijker wordt om de goedkopere stroom uit Duitsland te importeren.

Bron: ACM.nl- 3 september 2014

Meer interessante pagina's: Start nu de energievergelijking - Overstappen van energieleverancier levert u geld op - Cadeaus energiemaatschappijen wassen neus - Energieleveranciers in 3 simpele stappen vergelijken 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Goedkope energie van de buren van Pedrosala/ Shutterstock.com