Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Geen aanbod van zakelijke energie voor zzp’ers


Van marktwaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) moeten energiebedrijven stoppen met het aanbieden van zakelijke contracten voor woonhuizen van zzp'ers.

Volgens ACM hebben ondernemers recht op consumentenbescherming, wanneer zij een energiecontract voor hun woonhuis afsluiten en ze die energie voornamelijk privé gebruiken. De zakelijke voorwaarden, zoals een veel hogere opzegvergoeding dan bij consumenten, waartegen zzp’ers nu hun energie geleverd krijgen, zijn voor consumenten niet redelijk. Wanneer een energieleverancier de besluiten van ACM niet opvolgt, kan de marktwaakhond lasten onder dwangsom of boetes opleggen.

Onderzoek

Tot bovenstaand besluit kwam ACM na onderzoek, naar de naleving van consumentenregels bij een energiebedrijf, waarover de waakhond in 2018 veel klachten binnen had gekregen. Het betreffende bedrijf benaderde zzp’ers actief om een zakelijk energiecontract af te sluiten. Het bedrijf beloofde na het onderzoek van ACM de contracten van de betreffende klanten aan te passen en ze consumentenbescherming te bieden. Ook werden voormalige klanten van het bedrijf gecompenseerd.