Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Gaskraan in Groningen verder dicht

Gaskraan in Groningen verder dichtIn de tweede helft van dit jaar wordt de gaswinning in Groningen nog verder teruggeschroefd. Minister Kamp van Economische Zaken zal dit in een brief aan de Tweede Kamer schrijven.

 

30 miljard kuub gas in 2015

De eerste helft van het jaar was de gaswinning al verminderd naar 16,5 miljard kuub en in totaal zal er dit jaar ‘slechts’ 30 miljard kuub gas gewonnen worden. Dat kan, omdat het niet te verwachten is dat er dit jaar nog een strenge winter zal komen. Strenge winters vallen over het algemeen namelijk alleen in januari en februari en niet al in november of december.

Bovendien heeft de gasopslag in Norg een overcapaciteit van 3 miljard kuub, dus er is genoeg reserve. Als er in de tweede helft van het jaar dan nog 13,5 miljard kuub wordt bij gewonnen, dan is er genoeg gas om de zogenaamde leveringszekerheid te kunnen garanderen.

Oppositiepartijen en milieudefensie voorzichtig blij

De oppositiepartijen SP, GroenLinks en ChristenUnie zijn blij met het besluit van Henk Kamp, hoewel ze deze stap wel zien als een begin. Carla Dik-Faber van de ChristenUnie vindt bijvoorbeeld dat we ‘af moeten van onze fossiele energieverslaving’. Ook Milieudefensie juicht het besluit toe, maar heeft ook nog een kanttekening: ’Om te garanderen dat Groningers veilig in hun huizen kunnen wonen - en om het klimaat te redden - moet de gaskraan zo snel mogelijk helemaal dicht. Nu terug naar 30 is een begin, maar het kan veel en veel sneller.’

Bron: AD.nl- 22 juni 2015

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking - Een goedkope energie aanbieding via Consumind - Cadeaus energiemaatschappijen wassen neus - Energieprijzen vergelijken ingewikkeld? Welnee

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: gaskraan in Groningen verder dicht van CreativeNature R.Zwerver /Shutterstock.com