Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Felle concurrentiestrijd Nederlandse energiemarkt

Felle concurrentiestrijd Nederlandse energiemarkt

De Nederlandse energiemaatschappijen kennen een hevige concurrentiestrijd. Nederland telde in 2017 ruim 40 energieleveranciers met een landelijk bereik. Naast de opkomst van prijsvechters is de concurrentie verder toegenomen door de komst van 100% groene leveranciers, vaak met oranje stroom: groene stroom van eigen bodem.

Scores leveranciers

Uit het onderzoek blijkt dat de top 10 voor service scoort tussen een 7,7 en 8,5. Daarmee is de klantbeoordeling geheel verbeterd. Ook grotere energieleveranciers, zoals Nuon en Eneco, komen met een 7,7 goed uit de score.  Met gemiddelde klantbeoordelingen (ook op prijsstelling) tussen een 7,2 en 8,5 zijn de verschillen binnen de top 15 relatief klein geworden. Wat betreft de prijsstelling zijn er grote wisselingen te zien. Echter is er maar 1 duurzame partij te vinden in de top 3 met goedkoopste energieleveranciers.

Vergelijk energieleveranciers

Waarom overstappen?

Bijna een kwart meer consumenten, dan het jaar ervoor, stapte het afgelopen jaar via de vergelijkingssite over naar een andere energieleverancier. De meeste mensen stapten over voor de prijs, maar keken tegelijkertijd ook naar de duurzaamheid van de energieleveranciers. Uit onderzoek van De Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat prijs met 78% de belangrijkste reden is om over te stappen. De keuze voor duurzame stroom is met 16% de tweede overstapreden. Daarna volgen als overstapreden: cadeaus met 14%, speciale diensten, zoals slimme thermostaten, met 9% en service met 8%. Slechts 29% is nog nooit overgestapt.

Start je vergelijking

Het vergelijken van energieleveranciers is tijdens deze concurrentiestrijd nuttiger dan ooit. Met een overstap kunnen huishoudens gemiddeld 300 euro of meer besparen op hun energiekosten per jaar. Voor de 29% die nog nooit is overgestapt kan dit alleen maar meer worden. Vergelijk daarom meer dan 23 energieleveranciers met elkaar via Consumind en stap over via onze speciale overstapservice. Overstappen loont! 

Start met energie vergelijken