Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energieverbruik per Nederlander daalt met 9,2%

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het verbruik van elektriciteit per  bewoner van particuliere woningen in 2016 ruim 3,3% lager lag dan in 2012. Dit staat gelijk aan een vermindering van het verbruik met ruim 64 kWh per bewoner. Het gasverbruik daalden in zijn totaliteit met 12,0%.

5 keer meer stroom uit zonnepanelen

Het stroomverbruik per bewoner is de elektriciteit die via het openbare elektriciteitsnet is geleverd plus de zonne-energie die huishoudens zelf produceren. Hieruit blijkt dat de hoeveelheid stroom opgewekt door zonnepanelen per bewoner in 2016 vijf keer zo groot was als in 2012. Er werd hierdoor 7,1% minder stroom geleverd via het elektriciteitsnet.

Woning en huishouden belangrijk voor hoeveelheid

Uit het onderzoek blijkt dat bewoners van appartementen het verbruik minder naar beneden schroefden dan mensen in een hoek- en tussenwoning. Appartement bewoners bespaarden namelijk 4,6% energie, de andere twee woningen respectievelijk 6,4% en 4,1%. Ook het aantal bewoners van een woningen waren belangrijk voor de energievermindering. Hoe meer bewoners in een woning, des te harder het elektriciteitsverbruik daalden. Zo daalde het energieverbruik van een woning met één bewoner maar met 1,4% en een tussen woning met 5 of meer bewoners met 9,6%.

Besparen op de kosten

Mocht jij in deze jaren ook bespaard hebben op je energieverbruik, dan kun je nu nog meer besparen door je energietarieven te verlagen. Dit kun je gemakkelijk doen door gebruik te maken van onze energievergelijker. Hiermee verlaag je je energiekosten zomaar met wel 300 euro per jaar.

Meer informatie over het onderzoek? Klik hier