Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energierekening volgend jaar iets lager

Energierekening volgend jaar iets lagerVolgend jaar zullen de tarieven voor het transport van elektriciteit met 0,56 procent stijgen, terwijl de tarieven voor het transport van gas met 5,55 procent dalen. Al met al zal de jaarlijkse energierekening voor Nederlandse huishoudens dus iets naar beneden gaan.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dit bekend gemaakt op basis van hun nacalculatie, waarin zij de daadwerkelijk gemaakte kosten van de netbeheerders verrekenen. Sowieso bepaalt de ACM de tarieven van de netbeheerders, omdat er geen concurrentie is; in iedere regio is er maar één netwerk van kabels en leidingen.

Daarnaast heeft de ACM bepaald dat consumenten de komende tien jaar ongeveer een tientje per jaar terugkrijgen via hun energierekening. Dit wordt betaald uit de veilingspot van netbeheerder Tennet. Deze zit op het moment behoorlijk vol, omdat Tennet soms het recht om energie te transporteren veilt onder de energiemaatschappijen. Deze veilingkosten worden vervolgens door de energieleveranciers doorberekend in de tarieven. Tennet investeert dit geld dan weer in elektriciteitskabels. Er is nu echter een nieuwe regeling waarin de kosten van deze investeringen direct worden meegenomen in de energietarieven en de consument krijgt het geld van voorgaande jaren terug. 

Bron: NOS.nl- 2 december 2015


Meer interessante pagina's: Direct energieleveranciers vergelijken - Energiefabels op een rij - Energieprijzen vergelijken ingewikkeld? - Acties energieprijzen wassen neus

 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Energierekening volgend jaar iets lager Lisa S./Shutterstock.com