Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energierekening lager door warme winter


De winter is tot nog toe nog niet echt een strenge gebleken. Zowel december, als januari en februari zijn warmer geweest dan anders. Energiekosten lopen daardoor steeds verder terug en er wordt zelfs gedacht aan een besparing van 170 euro op jaarbasis. Of dat daadwerkelijk zo is, hangt af van wat er nog aan ‘winter’ gaat komen.

Tussen 1 december 2019 en 4 februari dit jaar werd er door huishoudens, die klant zijn van Essent, de grootste aanbieder van energie, 88 kubieke meter minder gas verbruikt in vergelijking met het gemiddelde verbruik van de afgelopen dertig jaar. Het winterverbruik is sinds 2016 niet meer zo laag geweest. In dat jaar was er 101 kubieke meter minder gas verbruikt dan normaal.

De energierekening

De voornaamste besparing zit in de korting op de energiebelasting, dit is een deel van de energierekening. Dit jaar krijg je namelijk geen 311 euro terug op de rekening, zoals voorgaande jaren wel het geval was, maar 527 euro waardoor je dus 216 euro bij plust. Deze 527 wordt namelijk onder aan de streep van je energierekening afgetrokken, hoe hoog deze ook is. Als je dus minder energie verbruikt, krijg je relatief meer korting.

Graad lager

Uit onderzoek van Essent, onder 1000 mensen, blijkt wat mensen doen om het thuis warm te krijgen. Voordat de verwarming eventueel hoger gezet wordt (30 procent), kiest 36 procent er voor eerst iets warms te drinken, 34 procent besluit een extra trui aan te trekken of een dekentje te gebruiken. Volgens de energieleverancier scheelt het ongeveer 6 procent aan energie (geld), wanneer je de thermometer een graad lager zet.

Leveringstarieven

Dat de korting op de eneriebelasting flink zou stijgen, was een maatregel waarmee het kabinet de pijn van het klimaatakkoord probeerde te verzachten. Wat ook mee speelt in de lagere energierekening, is dat de leveringstarieven van zowel gas als van elektriciteit zijn gedaald ten opzichte van 2019. Het CBS meldt wel dat er grote verschillen te zien zijn tussen de huishoudens. Benieuwd naar hoeveel lager jouw energierekening dit jaar mogelijk uitvalt? Wanneer je uitgaat van de gemiddelde energietarieven, kan voor elk gekozen energieverbruik een gemiddelde energierekening voor 2020 worden berekend.