Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energieprijzen dalen, groene stroom aantrekkelijker


De energietarieven in Nederland daalden sinds 2019 met zo’n 30 procent. Deze daling heeft ook effect op de duurzaam opgewekte Nederlandse stroomprijs: sinds januari daalde deze zelfs 10 procent meer dan die van grijze stroom en Europese groene stroom. Groene stroom is in sommige gevallen goedkoper dan het grijze alternatief. Hoe kan het dat groene stroom goedkoper wordt?

Oorzaken van dalen energieprijs

De prijsdaling heeft meerdere oorzaken. Allereerst is er momenteel een ‘overschot’ aan groene stroom op de markt. Dit komt doordat energie lastig is om op te slaan. Grijze stroom wordt gereguleerd door het aanbod te beperken of juist op te schalen, daardoor blijven de vraag en het aanbod redelijk gelijk. Bij groene stroom is het aanbod niet te beïnvloeden, waardoor er soms meer stroom wordt opgewekt dan nodig is.

Een andere reden is dat energiemaatschappijen de prijs omlaag brengen om klanten te trekken. In principe is er één algemene stroomprijs, maar groene stroom wordt meestal iets duurder omdat hiervoor certificaten ingekocht moeten worden. Maatschappijen kunnen ervoor kiezen om minder winstmarge te rekenen, waardoor de prijs van duurzame stroom daalt.

Soorten groene stroom

Er is een verschil tussen groene stroom die in Nederland wordt opgewekt en tussen groene stroom met garanties van oorsprong (GvO). De laatste variant komt namelijk niet uit Nederland, maar uit het buitenland. De prijs voor deze GvO’s steeg onlangs behoorlijk, waardoor Nederlandse groene stroom naar verhouding goedkoper werd.

Volgens Milieu Centraal is het wenselijk dat mensen kiezen voor de Nederlandse groene stroom. De duurzame, in Nederland opgewekte stroom kan namelijk ‘op’ raken. Wanneer de vraag van consumenten naar groene Nederlandse stroom groter wordt, zullen energiemaatschappijen meer in duurzame Nederlandse stroom gaan investeren en zal het aanbod groter worden.

Interesse in groene stroom

Maar liefst 40% van de Nederlanders heeft de voorkeur voor groene stroom uit Nederland. Momenteel is nog maar 18% van alle stroom die in Nederland wordt gebruikt duurzaam opgewekt. Volgens het klimaatakkoord moet dit over tien jaar 70% zijn en in 2050 moet alle energie uit hernieuwbare bronnen komen.

Door de daling van de energieprijzen ben je soms goedkoper uit wanneer je groene stroom afneemt in plaats van grijze stroom. Wil je weten of jij te veel betaalt? We helpen je graag op weg!