Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energienota voor stadsverwarming iets lager

Energienota voor stadsverwarming iets lagerHuishoudens en bedrijven die zijn aangesloten op een regionaal warmtenet, blok- of stadsverwarming, zijn in 2016 vijf euro minder kwijt voor hun energie. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het vastrecht voor dit jaar vastgesteld op € 276,13 per jaar en de verbruikskosten op € 22,66 per gigajoule. Verder wordt er voor de meetdienst nog € 24,97 per jaar berekend, en voor nieuwe aansluitingen wordt eenmalig € 962,95 in rekening gebracht.

Vooral voor woningbouwcorporaties zijn de nieuwe tarieven van belang, want zij zijn in de nieuwe Warmtewet aangemerkt als leverancier. En omdat consumenten en bedrijven afhankelijk zijn van hun regionale leverancier en niet zelf kunnen kiezen wie de energie levert, stelt de ACM deze tarieven ieder jaar opnieuw vast.

Uitbreiding van warmtenetten wenselijk

Minister Kamp (Economische Zaken) ziet graag een uitbreiding van de warmtenetten en inzet van industriële restwarmte, om zo het aardgasverbruik en de CO2-uitstoot terug te dringen. Door de warmte die vrijkomt bij industriële processen te benutten om woningen en bedrijven te verwarmen, wordt duurzamere energie gegenereerd. Toch zijn hierbij ook kanttekeningen te maken: er wordt in deze duurzame visie geen rekening gehouden met de aanleg en het onderhoud van de warmtenetten en ook niet met het feit dat een deel van de warmte tijdens het transport verloren gaat.

Ondanks deze bezwaren lijkt een warmtenet toch uit te kunnen. In Rotterdam heeft een woningcorporatie 156 flatwoningen gerenoveerd en ze daarna aangesloten op het Rotterdamse warmtenetwerk. Hierdoor zijn de woningen van energielabel F naar A gegaan, waardoor de energierekeningen van de huishoudens nu ongeveer 40% lager liggen.

In Heerlen gebruikt men, door middel van geothermie, mijnwater uit een oude kolenmijn als bron voor de stadsverwarming. Ook dat is een mooie, duurzame oplossing.

Bron: Energieoverheid.nl - 5 januari 2016

Meer interessante pagina's: Direct energieleveranciers vergelijken - Hoe kunt u minder betalen voor energie? - Checklist energieverbruik van huishoudelijke apparatuur - Dé goedkoopste energieaanbieder

 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Energienota voor stadsverwarming iets lager van Gmstockstudio/Shutterstock.com