Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energienota in 2015 iets lager

Volgend jaar rekEnergienota in 2015 iets lager enen de netbeheerders lagere tarieven voor het transport en de aansluiting van gas en elektriciteit. Gemiddeld levert u dat ongeveer 25 euro per jaar op. De Opslag Duurzame Energie gaat echter omhoog en de heffingskorting naar beneden. Hierdoor stijgen de energiekosten gemiddeld weer met 20 euro. Per saldo betaalt u volgend jaar gemiddeld vijf euro minder voor uw energie dan dit jaar.

Minder netwerkkosten op energienota

De netwerkkosten kunnen omlaag, onder meer omdat de rente laag staat. Een andere reden is dat de netbeheerders doelmatiger zijn gaan werken, waardoor zij minder geld nodig hebben om dezelfde taken uit te voeren. De ACM, die toezicht houdt omdat de netbeheerders geen concurrenten hebben, verlaagt daarom de gezamenlijke inkomsten van de netbeheerders met 260 miljoen euro.

Meer Opslag Duurzame Energie

De Opslag Duurzame Energie (ODE) gaat volgend jaar dus omhoog: vanaf 2015 betaalt u voor stroom € 0,0016 per kWh méér dan dit jaar en voor gas € 0,0035 per m3. Bij een gemiddeld verbruik gaat het dan om ongeveer € 12,- wat u op jaarbasis extra betaalt. ODE bestaat sinds 2013. Hiervoor betaalt u per verbruikte m3 gas en kWh stroom een bedrag aan uw energieleverancier. Die draagt het af aan de belastingdienst, en de overheid gebruikt dit geld vervolgens om duurzame energie te stimuleren.

Minder heffingskorting terug op energienota

Via de heffingskorting krijgt u vanaf 2015 ongeveer € 8,- per jaar minder terug op uw energierekening. Bovendien kunnen gebouwen zonder verblijfsfunctie, zoals garageboxen en algemene ruimtes in een appartementencomplex, volgend jaar helemaal geen aanspraak meer maken op de heffingskorting. Deze korting wordt door de overheid gegeven, vanuit de gedachte dat ieder mens energie nodig heeft om te (over)leven.  Daarom krijgt ieder huishouden een deel van zijn energiekosten terug. Maar volgend jaar dus wat minder dan dit jaar.

Bron: Volkskrant.nl- 27 november 2014

Meer interessante pagina's: Start nu de energievergelijking - Hulp bij de zoektocht naar een nieuwe energieleverancier - Energie: hoe kunt u er gebruik van maken en er toch minder voor betalen - Alle energiefabels op een rij

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage 

Afbeelding: Energienota in 2015 iets lager van Manzrussali/ Shutterstock.com