Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energiefeiten op een rij

Onlangs is het rapport ‘Energietrends 2014’ uitgebracht door ECN, Energie-Nederland en Netbeheerder Nederland. In dit rapport staan meerdere interessante uitkomsten van onderzoeken op het gebied van energie.

Energieverbruik in huishoudens

Uit het rapport blijkt onder andere dat de verlichting, de televisie, de koelkast, de wasdroger en de ventilatie de grote energieslurpers in huis zijn. Met stip op nummer één staat echter de combi-ketel. Deze verbruikt jaarlijks gemiddeld maar liefst 1.400 m3! Hieronder staat de top 10 van energieverbruikers: 

Energiefeiten op een rij

 

 

 

 

 

 

 


Hieronder ziet u het overzicht van elektraverbruik:

Energiefeiten op een rij

 

 

 

 

 


Stijgende energierekening

In het rapport wordt tot het jaar 2000 teruggeblikt om de energiekosten te vergelijken. Ten opzichte van de energierekening in 2000 zijn de kosten gestegen. De recente stijging is te herleiden door de hogere leveringsprijzen voor gas, de gestegen netwerkkosten voor de elektriciteitsaansluiting en de verhoging van de energiebelasting.

Energiefeiten op een rij


Minder gasverbruik voor koken

Het gasverbruik voor het koken neemt af. Dit komt doordat mensen vaker buitenshuis eten, afhalen en bestellen of kant-en-klaar maaltijden eten.  In 1987 bereidde men thuis gemiddeld nog 6,4 maaltijden per week, terwijl dat in 2010 al gedaald is naar 5,4 maaltijden per week.  Ook wordt er steeds vaker gekookt op elektriciteit. Sinds 2011 is het elektriciteitsverbruik voor koken groter dan het gasverbruik voor koken. Daarnaast is het aantal huishoudens met een magnetron in de afgelopen 23 jaar gestegen van 8% naar 45%.

Emigreren naar het Verengd Koninkrijk voor lagere energieprijzen

Er is ook onderzoek gedaan naar de stroom- en gasprijzen in andere landen. Hieruit blijkt dat qua energieprijzen het Verenigd Koninkrijk de beste plaats is om te wonen. Alleen in Denemarken betalen huishoudens voor stroom en gas meer dan in Nederland. Hieronder ziet u het overzicht:
Energiefeiten op een rij


Energiefeiten op een rij

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bron: 'Energietrends 2014', een uitgave van ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland, september 2014
Afbeeldingen: Alle afbeeldingen zijn afkomstig uit het raport 'Energietrends 2014'.

 

Meer interessante pagina's: Start nu de energievergelijking - Een goedkope energieaanbieding van Consumind - Hulp bij de zoektocht naar een nieuwe energieleverancier - Checklist energieverbruik huishoudelijke apparaten

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage