Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energiebesparing vanwege kosten, daarna pas voor milieu

Energie besparen doen de meeste mensen vooral vanwege de portemonnee. Daarna pas vanwege het milieu. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Belevingen 2017’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waarvoor ruim 3300 respondenten van 18 jaar en ouder zijn ondervraagd.

Ongeveer 90 procent van de ondervraagden gaat bewust met energieverbruik om. Bijvoorbeeld door vaker de oplader uit het stopcontact te halen, wanneer de telefoon vol is, eerder een warme trui aan te doen of een deken pakken in plaats van de verwarming hoog te zetten. Of denk aan de volgende besparingstips: sensoren voor lampen, waterbesparende kranen en het gebruik van een timer om te douchen. Het licht uitdoen in kamers waar niemand aanwezig is en het sluiten van ramen en deuren als de verwarming aanstaat, zijn voorbeelden van andere milieubewuste handelingen, die uit het onderzoek naar voren kwamen.

Vrouwen vaker milieubewust

De gebruikers die vooral om het milieu denken, zijn vooral vrouwen en ouderen. Meer dan driekwart van de vrouwen haalt een apparaat sneller uit het stopcontact, tegenover 71 procent van de mannen. Daarnaast pakt 67 procent van de vrouwen, tegenover 60 procent van de mannen, sneller een trui tegen kou, in plaats van dat zij de kachel hoger zetten. Ouderen halen een oplader sneller uit het stopcontact, maar houden de verwarming niet laag.