Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energie verhandelen aan buren

Als buren onderling eigen opgewekte energie verhandelen. Als het aan Stedin ligt, is dat spoedig mogelijk. Binnenkort gaat deze regionaal netbeheerder samen met multinational ABB en softwareontwikkelaar Enervalis een proef doen in Gorinchem. De partijen hebben daarover onlangs een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Aan de proef, die het mogelijk maakt eigen energie op te wekken en te verkopen aan buurtbewoners, doen 14 huishoudens in de wijk Hoog Dalem mee. Deze nieuwbouwwijk werd gebouwd in 2014, als volledig elektrische wijk. Sinds dat jaar zijn er al diverse proeven gedaan met energiesystemen van de toekomst.

Doel
Het doel van de proef is of een dergelijke vorm van lokale energiemarkt geschikt is als alternatief voor de huidige salderingsregeling, waarbij de klant eventuele overige opgewekte stroom tegen hetzelfde tarief krijgt terug betaald.

Proef

Met de proef levert ABB, die vooral actief is op het gebied van energie en automatisering, de nodige apparatuur voor de lokale energiemarkt. De energie wordt verhandeld via de EWF Blockchain. Hier worden alle transacties geregistreerd. Blockchain maakt een efficiëntere energie-uitwisseling tussen energieverbruikers en duurzame energieopwekkers mogelijk. Enervalis ontwikkelt softwaretechnologie die helpt om het elektriciteitsnetwerk intelligent te maken. Dit bedrijf zorgt voor het besturingssysteem voor de bewoners, de Blockchainkoppeling en de transacties.