Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energie-update: Mensen met schulden in de problemen en nog altijd veel Russisch gas richting Nederland

Energie update

Nog altijd pompt het Russische staatsgasbedrijf Gazprom veel gas door de Oekraïnse gaspijpleidingen richting Europa. Op dit moment leveren ze zelfs meer dan dat er in de contracten is vastgelegd. Dit komt doordat Europese landen meer voorraden willen aanleggen voor het geval de gaskraan helemaal dichtgedraaid wordt. Ondertussen is de gasprijs nog steeds erg hoog en dat voelen steeds meer mensen in hun portemonnee. Met name de sociale minima in ons land gaat het enorm lastig krijgen om extra geld vrij te maken voor de energiekosten.

Gaslevering gaat door

De angst dat Poetin de gaskraan dichtdraait als reactie op de Westerse sancties blijft groot. We hebben immers kunnen zien hoe onverschillig hij kan zijn. Toch werd er de afgelopen dagen gemiddeld ruim 109 miljoen kubieke meter gas per dag geleverd aan Europa. De prijs voor gas ligt niet meer zo hoog als vlak na de inval van Oekraïne, maar is nog altijd ruim vijf keer zo hoog als vorig jaar. Vorig jaar betaalde inkopers namelijk zo’n 20 euro per megawattuur en afgelopen dinsdag was dat 109,70 euro per megawattuur.

Betalen in Roebels

Begin deze week kondigde Poetin aan dat hij alleen nog maar gas en olie wil leveren in ruil voor de Russische munt (roebel). De waarde van de munt is enorm gedaald sinds het uitbreken van de oorlog en de daarbij horende sancties. Door roebels te vragen voor exportproducten probeert Poetin de waarde weer omhoog te krikken. Alle Westerse landen hebben al aangegeven dat ze niet in roebels zullen betalen, omdat in de contracten is afgesproken om in dollar of euro te betalen. Als het westen niet in roebels betaalt zou Poetin zomaar eens de gaskraan dicht kunnen draaien, althans daar dreigt hij mee. In realiteit zal dit er niet van komen, omdat het economisch zwakke Rusland te afhankelijk is van de inkomsten uit gas en olie.

Mensen met schuld in de knel

Tienduizenden mensen dreigen nog verder in de problemen te komen door de hoge energieprijzen. Jaarlijks ontvangen zo’n 80.000 mensen hulp van schuldhulpverleners wegens geldproblemen. Door het strakke budget wat zij maandelijks krijgen is het onmogelijk om honderden euro’s meer te moeten betalen voor energie. Nog zo’n 600.000 Nederlandse huishoudens kampen met geldproblemen. De hoge energietarieven betekenen voor een aanzienlijk deel hiervan dat ze waarschijnlijk niet meer rond kunnen komen.

Energiearmoede tegengaan

Het kabinet heeft besloten dat de laagste minima van ons land een eenmalige toelage ontvangt van 800 euro. Dit is een mooie tijdelijke oplossing, maar als je 100 euro per maand meer kwijt bent aan energiekosten kom je alsnog tekort. Daarnaast hebben energieleveranciers Eneco, Essent, Greenchoice en Vattenfall een initiatief gestart waarin ze tips geven aan consumenten om energie te besparen.