Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energie uit zon heeft de toekomst

Ontwikkelingen staan niet stil. Ook niet als het gaat om zonne-energie. Tegenwoordig heb je meer mogelijkheden, dan de 'gewone' zonnepanelen, om zonnestroom op te wekken. 

Naast de standaard zonnepanelen bestaan er ook flexibele panelen. Die kun je oprollen en zijn buigzaam. Daardoor zijn ze ideaal voor verschillende soorten daken, ook bijvoorbeeld voor het dak van een camper of een kasteeltoren. Vind je zonnepanelen niet mooi? Dan kun je kiezen voor zonnedakpannen. In deze dakpannen zit hetzelfde systeem als in een zonnepaneel verwerkt. De werking is hetzelfde, maar het ziet eruit als een normaal dak.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je geen zonnepanelen wilt of kunt financiëren. Dat betekent niet dat je niet kunt besparen op je energiekosten. Je kunt namelijk gemakkelijk je energietarieven verlagen door te starten met energie vergelijken. Klik hier. 

Weerkaatsing

Verder kun je zonne-energie opwekken door middel van de PERC-techniek. PERC staat voor Passivated Emitter Rear Contact. Bij deze techniek wordt aan de onderkant van het paneel een reflectielaag aangebracht. Als zonnecellen sommige lichtstralen niet oppikken, kaatst deze laag die stralen terug, waardoor er toch nog stroom wordt opgewekt uit die straal.

Heb je wel eens gehoord van een zonnepaneel in glas? Het Massachussets Institute of Technologie heeft deze ontwikkeld. Dit heet het zonneraam. Dit is een transparant raam, die door middel van zonnecellen, licht omzet in stroom. Via een dunne verflaag van organische moleculen op het raam wordt het opgenomen licht doorgestuurd naar de zonnecellen die verwerkt zitten aan de rand van het raam.

Kristallen

Een nieuwe manier van zonnestroom opwekken, is door middel van panelen met perovskiet kristallen. Omdat de cellen momenteel nog niet stabiel zijn – perovskiet is gevoelig voor vocht – is deze methode nog volop in ontwikkeling.

Elke kleur

Vind je zonne-energie wel interessant, maar houden de paneelkleuren je tegen? Laat je niet afschrikken, want tegenwoordig kun je in (bijna) elke gewenste kleur je panelen krijgen. Of heb je geen geschikt dak voor zonnepanelen –  circa 40 procent van de daken in Nederland is verkeerd georiënteerd, heeft last van schaduw of kan het gewicht niet dragen – of geen ruimte? Er bestaan ook zonneparken of zonneweides met panelen die jij kunt kopen voor het opwekken van zonne-energie.