Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energie uit temperatuursverandering

Energie opwekken door temperatuurverschillen
Hoezo wachten tot het waait of tot de zon schijnt, om energie op te wekken? Onderzoekers van het Massachussetts Institute of Technology (MIT) hebben een nieuwe manier bedacht om energie te verkrijgen, namelijk uit temperatuurschommelingen. Wetenschappers weten al lang dat uit temperatuurverschillen energie kan worden opgewekt. Ze maken daarbij gebruik van het zogenaamde thermo-elektrisch effect, dat optreedt door een temperatuurverschil. 

De thermische resonator

Het MIT bedacht de thermische resonator, die de dagelijkse temperatuurschommelingen gebruikt om energie op te wekken. Het apparaat vangt aan één kant van het apparaat warmte op, die zich langzaam naar de andere kant verplaatst. Tegen de tijd dat de goed geïsoleerde kant is opgewarmd, wordt het nacht en koelt de voorkant weer af. Zo is er altijd een temperatuurverschil waar stroom uit gewonnen kan worden.

De resonator bestaat uit een actief onderdeel van gecoat schuim, gemaakt van koper of nikkel. Dit schuim is doordrenkt met een speciaal soort was en afgedekt met grafeen, een thermische geleider. De combinatie van deze drie materialen zorgt ervoor dat het ontwerp heel snel warmte kan opnemen en afgeven.De hoeveelheid opgewekte energie met de resonator is klein. Desondanks vinden onderzoekers de uitvinding veelbelovend. De benodigde kleine temperatuurschommelingen vinden namelijk elke dag en overal plaats. Dat biedt kansen voor de toekomst.

Duurzame energie op verschillende manieren

We gaan steeds vaker zien dat duurzame energie in verschillende vormen en maten opgewekt wordt. Er worden steeds meer innovatieve manieren bedacht en ontwikkelt om de het gas en de stroom voor de miljoenen huishoudens op de wereld te voorzien van voldoende duurzame energie. Naast de testen met opwekken van energie uit tempratuurverschillen, worden ook de volgende innovatieve manieren van energie opwekken getest: 

  • uit bacteriën
  • met windmolens zonder wieken
  • uit zeewater
  • door middel van vliegers

Dit is maar een kleine greep uit alle innovatieve manieren van energie opwekken die we wellicht in de toekomst zullen tegen komen. Hoelang het gaat duren voordat we hier iets van gaan merken is nog maar de vraag. Voorlopig blijven we in Nederland gebruik maken van duurzame energie opgewekt door windmolens, zonnepanelen en waterkracht. 

Maak jij al gebruik van duurzame energie? Onze energiespecialisten helpen je graag met het omzetten van je contract van grijze naar groene, duurzame stroom. Vaak kun je ook nog eens flink hierdoor besparen! Dat is toch mooi meegenomen? 

Ja, ik wil groene energie! >