Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Eco-sporten in opkomst

Hoewel het wereldwijd (nog) niet veel voorkomt, is het wel mogelijk: stroom opwekken tijdens cardio-oefeningen in de sportschool. Doordat elke beweging zorgt voor kinetische energie: bewegingsenergie die energie omzet in stroom. Eco-sportscholen zijn in opkomst.

Vooral in de Verenigde Staten richten sportscholen zich steeds meer op groen sporten. een Californische sportschool slaat de energie op, die sporters met hun oefeningen hebben opgewekt,in een grote batterij. Die stroom kan door de hele buurt gebruikt worden.

Nederlandse eco-sportschool

In Nederland zijn dergelijke sportscholen nog zeldzaam. Club SportsArt Fitness in Delft is er een. Volgens de eigenaar is het een mooie manier om je te onderscheiden. Iets wat belangrijk is, te meer sinds de opkomst van de goedkopere sportscholen. Bij deze sportschool wekken alle fietsen en loopbanden stroom op via micro-inverter. Dit is een ingebouwd systeem die ervoor zorgt dat de energiemeter langzamer gaat lopen. De stroom blijft binnenshuis. Via een app kan elke sporter zien hoeveel stroom hij aanmaakt of bespaart.

Volledig duurzaam

Een volledig duurzame sportschool is vooralsnog alleen mogelijk wanneer je energiebesparing in het bedrijf algemeen toepast. Alleen met cardio stroom opwekken is niet voldoende. Volgens ingenieur Ed Gilchris, die stroom opwekkende fietsen heeft ontworpen, produceren mensen niet zo veel energie. Andere aanpassingen, zoals airco’s op tijdschakelaars, lichtsensoren en zonnepanelen installeren, zijn voor een energieneutrale sportschool ook van belang.