Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Duurzaamste gemeenten uit Nederland

Utrecht, Amsterdam en Alkmaar scoren hoog op duurzaamheid. Dit blijkt uit een onderzoek  van Natuur & Milieu naar de duurzaamheid van 42 grootste stedelijke gemeenten.

In de zogenaamde quickscan zijn de betreffende gemeenten vergeleken aan de hand van twaalf indicatoren op het gebied van energie, mobiliteit en afval. Niet één gemeente scoort overal goed op. Ook voor de koplopers zijn er nog genoeg uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Zo maakt de vele hoogbouw het lastig voor een grote stad als Amsterdam hoog te scoren op het aantal zonnepanelen per inwoner. Steden met veel historische gebouwen, zoals Delft, zoeken naar oplossingen om het energieverbruik omlaag te krijgen.

Wil jij ook je steentje bijdragen aan het verbeteren van de duurzaamheid van jouw gemeente? Kies dan voor een energiecontract met volledig groene stroom. Er zijn meerdere energieleveranciers die contracten aanbieden met volledig groene stroom. Je kunt deze energieleveranciers gemakkelijk met elkaar vergelijken door de energievergelijker. 

Vergelijk groene energie

Het goede voorbeeld

Andere uitdagingen liggen in het geven van het goede voorbeeld op gebied van verduurzaming. Nog lang niet elke gemeente geeft dat, blijkt uit het onderzoek. Zo houden de meeste gemeenten geen rekening met uitstoot bij de inkoop van eigen vervoer. Ook neemt nog lang niet elke gemeente groene stroom af. Uitdagingen voor Utrecht zijn zonnestroom en huishoudelijk restafval. Amsterdam kan beter scoren op elektriciteitsinkoop en energie-, klimaat- of CO2-neutraliteitsambitie. Alkmaar heeft nog geen ambitie op energie-, klimaat- of CO2-neutraliteit opgesteld, nog geen milieuzone (zone waar geen voertuigen met oude dieselmotoren mogen komen) en de inkoop van eigen vervoer vereist ook nog aandacht.

Gemeenten die een flinke inhaalslag op het gebied van duurzaamheid kunnen maken, zijn Heerlen, Emmen, Sittard-Geleen en Helmond. Deze gemeenten scoorden het laagst.

Klimaatdoelen

Utrecht heeft een klimaatdoel vastgesteld: klimaatneutraal zijn in 2030.Het blijft niet alleen bij één doel op zich. Dergelijke doelen worden vaak vertaald naar concreet beleid, zoals het stimuleren van zonnepanelen of het invoeren van een milieuzone. 

Vergelijk groene energie