Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Draag jij vrijdag een warme trui?

Warme truiendag

Het gemiddelde energieverbruik in Nederland is de afgelopen jaren gestegen. Alleen in 2020 zorgde de coronacrisis voor een daling in het verbruik. De verwachtingen zijn dat de vraag naar energie dit jaar weer zal toenemen, en daarom wordt er veel nagedacht over initiatieven waarmee we ons energieverbruik kunnen verminderen. Eén van die initiatieven is de bekende ‘warmetruiendag’.

Warme truien

Aanstaande vrijdag (5 februari) is het weer zover: het is warmetruiendag. Deze dag staat in het teken van het verminderen van ons energieverbruik. Het doel van de klimaatactie –die Klimaatverbond Nederland jaarlijks organiseert- is om energie te besparen en het onderwerp bovendien nog eens extra onder de aandacht te brengen.

Klimaatwet

De politiek heeft in de klimaatwet vastgelegd dat Nederland in 2050 energievoorzieningen wil gebruiken die geen CO2 uitstoten. Niet voor niets wordt duurzame energie steeds populairder. Klimaatverbond Nederland bedacht een ander initiatief om ons energieverbruik te verminderen: het dragen van een trui. Door ons dagelijks in te pakken met een warme trui en de verwarming in huis één graad lager te zetten besparen we maar liefst 6 procent energie en CO2. Als heel Nederland dit voor één dag doet besparen we 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO2. Doet Nederland dit voor één winter? Dan stoten we gezamenlijk 1 Megaton minder CO2 uit. Dat is zo’n 30 procent van de geplande doelstelling in het klimaatakkoord voor alle gebouwen.

Minder stookkosten

Bovendien is de energiebesparing niet alleen goed voor het milieu, het is ook goed voor je energierekening. Wanneer je de verwarming jaarlijks één graad lager zet bespaar je namelijk tot wel 80 euro per jaar. En wil je wel energie besparen, maar zie je het niet zitten om élke dag een warme trui te dragen? Dan is een slimme thermostaat misschien iets voor jou. Daarmee kun je niet meer vergeten om de verwarming lager te zetten wanneer je slaapt of een tijdje van huis gaat.

Zet je de verwarming vrijdag ook een graad lager? Pak je in met een warme trui en doe mee!