Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Deel Nederland in 2030 aardgas vrij

Twee miljoen huizen moeten in 2030 van het aardgas af zijn. 'Dit is een van de hoofddoelen voor het komende energie- en klimaatakkoord,' zegt Diederik Samsom, in zijn nieuwe functie als commissaris van Energie Beheer Nederland. De voormalige PvdA-leider is door het kabinet gevraagd, om als een van de klimaatonderhandelaars, hierover afspraken te maken met bedrijven en belangenclubs.

Stop aardgas noodzaak

Samsom geeft aan dat er bijna geen discussie is over de noodzaak om met aardgas te stoppen. Het mondiale klimaatakkoord van Parijs vereist dat er niet meer uit de fossiele energiebron wordt geput, om CO2-uitstoot te beperken. En er is nog een reden: 'De aardbevingsproblematiek geeft extra urgentie,' zegt Samsom over de overeenstemming vuile energiebronnen te vervangen door schonere technieken. Om een en ander te kunnen behalen, moet Samsom afspraken maken over samenwerking, regelgeving en kosten. In de zomer van 2018 moeten die afspraken, samen met andere hoofdstukken van het klimaatakkoord, over landbouw, vervoer en energieproductie, klaar zijn. Het behalen van de gestelde doelen, moet voor 49 procent CO2-verlaging zorgen, ten opzichte van 1990.

50.000 huizen per jaar

Milieuorganisaties als Urgenda en Milieudefensie zien het liefst dat alle huizen in 2030 volledig aardgasvrij zijn. Volgens Samsom is het doel van het kabinet voor het klimaatakkoord, 2 miljoen huizen voor 2030 aardgasloos maken, realistisch en ambitieus. 'We moeten een ritme opbouwen,' zegt hij. Nog deze kabinetsperiode moet jaarlijks bij 50.000 bestaande huizen de gaskraan dicht. Dit moet versnellen, tot ongeveer elke woning uiteindelijk aardgasvrij is in 2050.

Nieuwbouw versus bestaande bouw

Nieuwbouw dient direct aardgasvrij gebouwd te worden. 'Relatief jonge, goed geïsoleerde huizen kunnen gaan draaien op warmtepompen en elektriciteit. Het liefst op groene stroom, van windmolens en zonnepanelen. Voor oudere wijken is dat vaak duur en complex,' zegt Samsom. 'Die moeten met wat extra isolatie beter grootschalig kunnen overstappen op warmtenetten, met schone energie die bedrijven uit de bodem pompen.'

Er zijn ook andere alternatieven voor aardgas mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan groen gas, geproduceerd door vergisting van mest of gft-afval, of huizen op waterstof, als schone brandstof van de toekomst. 'Daarop wachten kan niet,' zegt Samsom. 'We moeten nu aan de slag. Er is lang geprofiteerd van Groningen, dat moet snel over zijn.'

Is Nederland in 2030 aardgasvrij? 

Om Nederland volledig gasvrij te krijgen, is een hele klus. Dat gaat niet zomaar. Niet alle woningen zijn geschikt voor de alternatieven van gas. Warmtepompen zijn momenteel nog veel duurder dan een cv-ketel en een consument moet flink betalen aan de netbeheerder om zich af te laten sluiten van het gasnet. Daarnaast is er een personeelskrapte in de installatiebranche.

Het duurt dus nog wel even voordat Nederland volledig aardgasvrij is. Tot die tijd kun jij gewoon blijven besparen op je energiekosten door energie vergelijken. Dit doe je gemakkelijk en snel via onze vergelijker. Wil je meer weten hoe dit in zijn werk gaat. Wij leggen het uitgebreid uit in dit speciale artikel over energie vergelijken

 

Hoe werkt energie vergelijken?

Energie vergelijken, de één vindt het leuk om dit uit te puzzelen en de ander ziet enorm op tegen deze klus. Het grootste deel van de Nederlanders behoort tot de laatste groep. Daarom hebben wij een gemakkelijk energie vergelijk voor je gemaakt. Je kunt via de energie vergelijker snel zien wat je zou betalen bij de diverse energieleveranciers. En wil je overstappen? Dan helpen we je daarbij (klik hier). Zo kun je gemakkelijk besparen op je energiekosten. 

Bespaar op je energiekosten

Vergelijk tarieven