Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

De toekomst van energie, wat kunnen we verwachten?

De energiemarkt is een markt die nooit stilstaat. Vooral op het gebied van duurzame energie volgen de ontwikkelingen elkaar in een raptempo op. De Nederlandse bevolking is het dan ook eens met de stelling dat de productie van energie volledig duurzaam moet zijn. Maar hoe ziet deze toekomst eruit?

Productie niet constant

Schijnt de zon en waait het stevig dan is de productie van groene energie op volle sterkte. Windstil of geen zon, betekent direct een lagere productie. Dan worden de ouderwetse kolencentrales weer opgestart om de energievraag in Nederland aan te vullen. Nu hoeven we ons daar nog niet zo een zorgen om te maken, maar zodra alle energie in Nederland afkomstig is van duurzame bronnen hebben we een probleem. De prijs van energie zal hierdoor continue blijven schommelen.

Opslag van duurzame energie steeds belangrijker

Om de Nederlandse huishoudens in de toekomst continue te kunnen voorzien van duurzame energie, is het belangrijk dat de opslag hiervan in orde is. Deze opslag kan dan worden ingezet wanneer de productie minder is en het niet meer noodzakelijk is om energie aan te vullen door kolencentrales. Deze opslag gebeurt nu al door de huishoudens die zelf duurzame energie opwekken. In de toekomst zal dit verder ontwikkeld moeten worden naar een centrale opslag. Nederland loopt hierin achter ten opzichten van andere Europese landen zoals Zweden, Letland en Finland.

Verbruiken naar productie

Het verbruik van duurzame energie zal in de toekomst hand in hand moeten gaan met de productie. Dit betekent dat bedrijven en huishoudens processen en handelingen moeten uitstellen tot op het moment dat productie voldoende is door de juiste omstandigheden. Hieronder valt ook het gebruiken van de opgeslagen energie op het moment dat de productie onvoldoende is of de energieprijs hoog. Vooral bedrijven zullen hier in de toekomst op kunnen innoveren, bij huishoudens gebeurd dit al.

Ook gebruik maken van duurzame energie, nu en in de toekomst?

Via Consumind kun je gemakkelijk en snel energieleveranciers vergelijken die alleen maar duurzame energie leveren. Zo draag jij jouw steentje bij aan de toekomst van duurzame energie én aan het milieu. Start hier direct met vergelijken.