Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

De eerste variabele tarieven per 1 juli zijn bekend en stijgen met ruim een kwart

Variabele tarieven stijgen

Essent heeft als eerste zijn variabele tarieven per 1 juli bekend gemaakt. De prijsstijging is enorm en komt uit op ongeveer 25 tot 30 procent hogere prijzen. Afhankelijk van de grootte van het huis en het energieverbruik is dit een stijging van tussen de 25 tot 90 euro per maand. Wie nu nog een variabel contract heeft gaat dus per 1 juli enorm veel meer betalen voor energie.

Prijzen blijven stijgen

Gemiddeld betalen huishoudens met een variabel contract straks 49 euro meer per maand. Dit komt bovenop de stijging van gemiddeld 20 euro per maand die in januari was doorgevoerd. Essent hoopt dat het niet nodig is om voor 1 januari 2023 nogmaals de tarieven van variabele contracten te verhogen. De energie is al vooruit ingekocht, maar pas in het najaar kan hier meer over worden gezegd.

Andere energiemaatschappijen

Op dit moment is Essent nog de enige die zijn variabele tarieven bekend heeft gemaakt. De andere grote energiemaatschappijen, Eneco en Vattenfall, kunnen nog niet zeggen wat hun prijzen worden. Samen hebben deze energiemaatschappijen zo’n driekwart van de Nederlandse energiemarkt in handen.

Verwachting

Nu Essent zijn tarieven bekend heeft gemaakt is het bijna zeker dat ook Vattenfall en Eneco met veel hogere variabele tarieven komen. De inkoopprijs voor gas is ten opzichte van eind vorig jaar vervijfvoudigd tot ongeveer 90 euro per megawattuur. Dit komt onder andere doordat Rusland de gaskraan dicht heeft gedraaid voor Nederland. Volgens Essent moeten we voor een langere tijd rekening houden met hogere tarieven zolang de oorlog in Oekraïne woedt.