Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

De ACM stelt de marges en meettarieven weer vast

Volgens de AutoDe ACM stelt de marges en meettarieven weer vastriteit Consument & Markt (ACM) hebben netwerkbeheerders in 2011 en 2012 ongeveer 200 miljoen euro verdiend met meetdiensten; het plaatsen, beheren en onderhouden van gas- en elektriciteitsmeters.

De digitale, ‘slimme’ energiemeter

De ACM heeft ook het bedrag vastgesteld dat netwerkbeheerders de komende jaren moeten gebruiken om energiemeters te vervangen. De meeste huishouden hebben nu namelijk nog een analoge energiemeter, maar de komende jaren worden die in het hele land vervangen door digitale, op afstand uitleesbare meters. Zoals het nu lijkt, kunnen de netwerkbeheerders dit proces bekostigen uit de huidige meettarieven[1] en hoeven de prijzen hiervan dus niet omhoog.

Meettarieven energiemeters

De netwerkbeheerders mogen niet zelf bepalen welk tarief zij rekenen voor hun meetdiensten. Het vaststellen van een maximum tarief van dit zogenaamde meettarief wordt eveneens door de ACM gedaan. Op deze manier kunnen netwerkbeheerders geen misbruik maken van hun sterke positie: klanten kunnen namelijk niet overstappen naar een andere netwerkbeheerder als zij de tarieven te hoog vinden, omdat netwerkbeheerders regio gebonden zijn.

Weet u niet precies wie uw netwerkbeheerder is? Hier kunt u dat eenvoudig nakijken. In de onderstaande tabel kunt u ook zien wat de tarieven zijn die uw beheerder hanteert voor het onderdeel meetdiensten. De netwerkkosten bestaan uit meer dan alleen het tarief voor de meetdiensten. Bekijk hier per netwerkbeheerder wat de totaal tarieven zijn.

Meetdiensten tarieven 2014

 

Dit overzicht is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:
- Meetdienst tarieven 2014 voor een jaarlijkse opname voor een aansluiting t/m 3x80 ampère voor stroom en t/m G6 gasaansluiting.
- De tarieven zijn inclusief btw.
Bron tabel: de tarieven zijn te vinden op de websites van de netwerkbeheerders.


Bron: Autoriteit Consument en Markt- 11 april 2014
 


[1] Het tarief dat u betaalt voor de meetdiensten (het plaatsen, beheren en onderhouden van uw gas- en elektriciteitsmeter).

Meer interessante pagina's: Start de energie vergelijking - Netwerkkosten 2014 omlaag - Alle fabels over energievergelijken op een rij - Energietarieven: vastzetten of niet? 
 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

Afbeelding: De ACM stelt de marges en meettarieven weer vast van Filmfoto/ Shutterstock.com