Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Daling aantal duurzame energiecontracten


Het afgelopen jaar zijn minder Nederlanders overgestapt naar een duurzaam energiecontract. Een duurzaam contract houdt in dat het gas CO2- gecompenseerd is en de stroom van hernieuwbare Nederlandse bronnen komt. Sinds 2015 steeg de vraag naar duurzame energiecontracten, maar in 2019 kwam daar een einde aan. Wat is de oorzaak van deze verandering?
   

                                                                                                                     
Het afgelopen jaar betaalden consumenten meer voor groene energie dan voor grijze energie, terwijl het prijsverschil voorgaande jaren niet al te groot was. Consumenten die bewust voor duurzame energie kozen, moesten in 2019 dus dieper in de buidel tasten dan voorheen. Dit gegeven zorgde ervoor dat consumenten toch liever het goedkopere grijze energiecontract verkozen boven het duurdere duurzame energiecontract.

Energie van eigen bodem

Dat de duurzame energie duurder werd heeft een reden: milieubewuste consumenten willen de garantie dat de energie in het eigen land wordt opgewekt. Omdat slechts 18 procent van de Nederlandse stroom wordt opgewekt door eigen windmolens, zonnepanelen en biomassacentrales is dit aanbod beperkt. Wanneer de vraag naar duurzame energie van eigen bodem toeneemt, doet de prijs dat ook. Er lijkt dus een grens te zijn aan wat consumenten bereid zijn extra te betalen voor duurzame energie.

Energiebelastingen

Een andere mogelijke oorzaak voor de hoge (duurzame) energieprijs in 2019 heeft te maken met belastingwijzigingen. Energie werd in het algemeen duurder dan voorheen. Dat maakte het duurdere, duurzame alternatief minder aantrekkelijk dan de goedkopere ‘grijze’ variant. Dit jaar is het belastingtarief voor energie teruggeschroefd, waardoor de energierekening gemiddeld zo’n 170 euro lager is dan in 2019.

De toekomst van duurzame energie

Sanne Akerboom is onderzoeker energietransitie van de Universiteit Utrecht. Zij denkt dat de prijs voor duurzame energie in de toekomst weer zal afnemen omdat het aanbod zal groeien. “Nu loopt de vraag voor op het aanbod, maar dat kan snel veranderen. Dankzij nieuwe windmolenparken op zee komt er de komende anderhalf jaar bijvoorbeeld 3000 megawatt bij. Dat is stroom voor 3 miljoen huishoudens. Ik verwacht dat de prijs van duurzame energie uit Nederland daardoor weer omlaag gaat.”

Groenste provincie

De meeste consumenten die voor een duurzaam energiecontract kozen zijn woonachtig in de provincie Utrecht. Op de tweede plaats staat de provincie Groningen, gevolgd door Noord-Holland. Toch is geen van de provincies duurzamer geworden ten opzichte van 2018, aangezien het aandeel duurzame overstappers in iedere provincie is afgenomen. In Overijssel kozen de meeste mensen voor het minst duurzame energiecontract. Grijze energie heeft daar toch echt de voorkeur. Ook in Noord-Brabant en Zeeland wonen de minst duurzame overstappers.