Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Consumenten vergeten vastrechtkosten

Bij het vergelijken van enerOnduidelijke tarieven bij energiebedrijvengietarieven letten veel consumenten niet goed op de kosten van het vastrecht. Dit is een vast bedrag dat iedere consument jaarlijks betaalt. Energiebedrijven mogen de hoogte van het bedrag zelf bepalen, waardoor dit per bedrijf verschilt. Bij het vergelijken van prijzen letten consumenten echter vooral op de prijs per kubieke meter en/of kilowattuur.

Energiebedrijven verdienen goed aan vastrecht

Volgens de Consumentenbond verdienen de energiebedrijven hun lage instaptarieven hierdoor dubbel en dwars terug. Dat blijkt onder meer uit een prijsanalyse in juli van de tien grootste aanbieders; lage tarieven voor stroom en gas betekent doorgaans een hoog vastrecht. De Nederlandse Energiemaatschappij (NLE) bijvoorbeeld, rekent jaarlijks €168 euro vastrechtkosten, in tegenstelling tot Greenchoice, die slechts €49 rekent.

Wat voor u voordelig is, lage tarieven en hogere vastrechtkosten of andersom, hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Grootverbruikers hebben over het algemeen baat bij lagere energieprijzen en hogere vastrechtkosten, terwijl voor kleine verbruikers het omgekeerde geldt. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de leveranciers energiedirect.nl en ENGIE bij kleinverbruikers, gemiddelde verbruikers en groot verbruikers het beste uit de bus komen met de tarieven en het vastrecht.

Vergelijk totaaltarieven energie

Via consumind.nl kunt u de kosten vergelijken. Deze zijn inclusief de energietarieven, het vastrecht en overige kosten. Wel zo handig, een totaaltarief!

Bron: Nu.nl- 26 augustus 2014

Meer interessante pagina's: Energietarieven: vastzetten of niet? - Dé goedkoopste energieaanbieding - Gratis energievergelijker - Consumind - Checklist energieverbruik huishoudelijke apparaten

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Onduidelijke tarieven bij energiebedrijven van PhotographyByMK/ Shutterstock.com