Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Belastingbetaler profiteert van ACM

Uit het jaarveBelastingbetaler profiteert van ACMrslag van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat consumenten vorig jaar €300,- per huishouden hebben bespaard. De ACM gaat namelijk kartelvorming tegen, houdt toezicht op fusies en spreekt bedrijven aan op hun gedrag. Al deze acties hebben geleid tot een totale besparing van 1,85 miljard euro.

Lagere netwerkkosten en vrije markt voor telefonie en internet

Het optreden van de ACM heeft in verschillende sectoren dus tot enorme besparingen geleid. Zo hebben ze gezorgd voor een verlaging van de transportkosten voor het vervoer van elektriciteit en gas en voor een openstelling van de markt voor vaste telefonie en internet. Dit scheelde consumenten en bedrijven 780 miljoen euro op het gebied van energie en 360 miljoen euro aan telecomkosten.

Toezicht op mogelijke prijsafspraken

Door scherp te letten op mogelijke kartelvorming (bedrijven die prijsafspraken maken) kon het ACM drie kartels verbieden. Daarnaast hebben ze ook in 2013 weer een aantal bedrijven aangesproken op hun gedrag en hebben ze toezicht gehouden bij verschillende fusies. Al deze activiteiten leverden de Nederlandse samenleving nog eens 668 miljoen euro op.   

Bestuursvoorzitter Cris Fonteijn merkt dan ook terecht op: ‘Het effect van ons toezicht leidt niet alleen tot meer kansen en keuzes voor bedrijven en consumenten, maar levert ook financieel voordeel op.’

Kosten ACM

Natuurlijk moet het ACM ook bekostigd worden. De totale kosten van de ACM, inclusief alle salarissen, bedroegen vorig jaar ongeveer 59,5 miljoen euro. Een deel van deze kosten wordt gecompenseerd door bijdragen uit de sectoren waarop het ACM toezicht houdt. De rest wordt door de Nederlandse belastingbetalers gefinancierd. Met een besparing van 1,85 miljard kan dat echter wel uit.

Bronnen:Telegraaf- 13 maart 2014 en ACM - 13 maart 2014

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking - Wanneer wijzigen de energietarieven? - Een goedkope energieaanbieding via Consumind - Hulp bij de zoektocht naar een nieuwe leverancier

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Geld van Guroldinneden/Shutterstock.com