Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Akkoord over bijstoken van biomassa bereikt

Akkoord over bijstoken van biomassa bereiktMilieubewegingen, waaronder Greenpeace, en energiebedrijven hebben na twee jaar onderhandelen een akkoord bereikt over het bijstoken van biomassa (houtresten en houtafval) in kolencentrales. Biomassa is een belangrijke hernieuwbare energiebron, die goedkoper is dan wind- en zonne-energie en die bovendien sneller kan worden ingevoerd.

Moeilijke onderhandelingen voor biomassa

De moeilijkheid zat hem tijdens de onderhandelingen vooral in de duurzaamheid van de bosplantages die het hout voor de biomassa moeten leveren. Alleen de meest duurzaam beheerde FSC-bossen komen in aanmerking, en duurzaam betekent voor een bos dat ‘de vitaliteit wordt versterkt’, terwijl ‘de productiviteit van het bos op peil blijft’. De partijen zijn er uiteindelijk in geslaagd om hier een concrete invulling aan te geven, waarover iedereen tevreden is.

Voldoen aan strenge duurzaamheideisen biomassa

Energiemaatschappijen waren vooral bang dat ze niet genoeg subsidies zouden krijgen, terwijl de milieubewegingen zich zorgen maakten over de duurzaamheidseisen. Grote bosplantages voldoen al aan de strenge eisen, maar de kleinere plantagehouders met bossen van minder dan 500 hectare, krijgen nu nog vijf jaar om zich hieraan aan te passen. Nu het akkoord is bereikt, is de Nederlandse doelstelling om in 2020 veertien procent duurzame energie te gebruiken, voorlopig weer veilig gesteld.

Mogelijk hogere energierekening

Voor de consument kan het akkoord betekenen dat de energieprijs omhoog gaat, omdat de subsidie voor biomassa érgens van betaald moet worden. Maar, zoals Ed Nijpels hierover zegt: ‘Dat is geen verspild geld, maar hard nodig omdat Nederland hopeloos achterloopt op het gebied van duurzame energie. De komende jaren hebben we alle beschikbare bronnen hard nodig om het doel te halen.’

Bron: Jeroen Trommelen- Volkskrant.nl- 13 maart 2015

Meer interessante pagina's: Start energietarieven te vergelijken - Meer consumenten stappen over van energieleveranciers - Gratis energievergelijker - Cadeaus energiemaatschappijen wassen neus

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Akkoord over bijstoken van biomassa bereikt van Manuel Mattes/Shutterstock.com