Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

2023 is het jaar van de afbouw salderingsregeling en de verplichte slimme meter bij zonnepanelen


Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft momenteel een digitale energiemeter, de zogenaamde slimme meter. Zo blijkt uit onderzoek van Multiscope. Deze meter mag je weigeren, maar vanaf 2023 niet meer als je zonnepanelen hebt. 2023 is ook het jaar waarin de salderingsregeling wordt afgebouwd.


De slimme meter houdt het stroom- en gasverbruik bij en geeft het door aan de netbeheerder. Volgens Europese afspraken moeten deze meters op 31 december 2020 in minstens 80 procent van de Nederlandse huishoudens geplaatst zijn. Als alle Nederlandse huishoudens de slimme meter tijdig krijgen aangeboden, dan is de Europese afspraak volgens minister Wiebes van Economische Zaken haalbaar. Ongeveer tien procent weigert de installatie. Vanwege bijvoorbeeld een gebrek aan toegevoegde waarde, wantrouwen in de gemeten gegevens, de salderingsregeling voor zonnepanelen en privacy.

Verplicht

Wanneer de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt versoberd, zou de huidige meter, met een terugdraaiende schijf, meer geld opleveren dan de nieuwe meter. Wanneer je zonnepanelen hebt, heb je vanaf 2023 geen keuze meer of je wel of niet voor de slimme meter kiest. Vanaf dat jaar is het verplicht bij zonnepanelen een dergelijke meter te laten plaatsen. Dat staat in het Klimaatakkoord. Vanaf dat jaar wordt teruggeleverde zonnestroom volgens de kale leveringsprijs vergoed. Daarnaast krijg je een compensatie van de overheid, welke in de loop der jaren wordt afgebouwd (elk jaar wordt het belastingvoordeel van zonnepanelen op het dak 11 procent minder). Vanaf 2030 krijg je als eigenaar van zonnepanelen alleen nog de kale stroomprijs van je energieleverancier vergoed, zonder belastingen. De overheid heeft de slimme meter nodig, omdat om de nieuwe fiscale regeling te kunnen invoeren, de opgewekte zonne-energie apart gemeten moet kunnen worden.

Voordelen en nadelen

Slimme meters komen steeds meer in Nederlandse huishoudens te hangen. Hierbij nog even enkele weetjes op een rijtje: Het installeren van een slimme meter is gratis, wanneer monteurs bij je in de wijk bezig zijn met vervangen. Wanneer je in eerste instantie de meter hebt geweigerd, maar de meter bij nader inzien toch wilt, of de meter eerder aanvraagt dan wanneer je ‘aan de beurt’ bent, betaal je rond de 70 euro. De meter kan helpen met energiebesparing, je hoeft hem niet aan te zetten (maar dan moet je wel zelf de meterstanden doorgeven), de meters zijn veilig met betrekking tot privacy. Wel is het verstandig de meterstanden te checken, omdat deze soms nog incorrect doorgegeven kunnen worden.