Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

2018 recordjaar zonnepanelen

Nooit eerder hebben huiseigenaren, bedrijven en boeren zoveel zonnepanelen besteld als in de eerste helft van 2018. Daarmee wordt dit jaar het recordjaar voor organisaties die zonnepanelen verhandelen. 

Holland Solar, de branchevereniging, verwacht dit jaar tot 40 procent meer zonnepanelen aan te sluiten dan vorig jaar, waarin 850 megawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd werd. De vereniging verwacht dit jaar zeker meer dan 1 gigawatt te halen. Een stroomvraag van dergelijke omvang kan problemen opleveren. ‘Voor de grote zonneparken in landelijke gebieden is het elektriciteitsnet in enkele gevallen niet bestand tegen deze stroomvraag,’zegt Holland Solar-voorzitter Jaap Baarsma. Dat probleem wordt naar verwachting wel opgelost. Baarsma: 'Al heeft dat soms wat tijd nodig; in de hoogspanningsnetten moeten aanpassingen worden gedaan, omdat het net daar vaak wat zwakker is.'

Meer
Aanpassingen van het elektriciteitsnet zijn nodig, maar er moet meer gedaan worden. Eefje van Gorp, woordvoerder van Europese netbeheerder TenneT, geeft aan dat op korte termijn een structuurvisie moet komen en op lange termijn moet Nederland naar een hele strakke regievoering van de overheid.