Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energieketen

EnergieketenDagelijks gebruiken we energie om de woning te verwarmen en te verlichten. Maar hoe komen stroom en gas in uw huis? Waar wordt het opgewekt en wie doet nu eigenlijk wat?

Energieproducent

Stroom wordt geproduceerd door een stroomproducent. Zij produceren met behulp van kerncentrales, gas en steenkool, biomassa, windmolens en waterkrachtcentrales. Producenten van stroom kunnen tegelijkertijd ook leverancier zijn, zoals bijvoorbeeld Essent en NUON. Gas wordt niet geproduceerd, maar gewonnen uit de gasbel in de grond van Slochteren (Groningen).

Netbeheerder energie

De geproduceerde energie wordt netjes in uw woning afgeleverd door de netbeheerder. Deze transporteert stroom en gas via het leidingennetwerk naar uw woning. Daarnaast verzorgt de netbeheerder de aansluiting van uw meter. U betaalt maandelijks een bedrag aan de netbeheerder voor het transport van stroom en gas (netbeheerkosten) en voor de meterhuur. Sinds 1 augustus 2013 staan deze kosten op de nota van de leverancier. Deze zorgt er ook voor dat het bedrag wordt afgedragen aan de netbeheerder.

Netbeheerders zijn regio gebonden. Dit betekent dat u niet zelf kunt kiezen voor uw netbeheerder. Het kan voorkomen dat u voor uw stroomaansluiting een andere netbeheerder heeft dan voor uw gasaansluiting. Er zijn namelijk netbeheerders die alleen het netwerk beheren voor gas en niet voor stroom en omgekeerd. Wilt u weten wie in uw regio de netbeheerder is? Kijk dan hier

Energieleverancier

U kunt zelf kiezen wie uw energieleverancier is voor stroom en gas. De leverancier koopt voor u stroom en/of gas in. Daarnaast verzorgt de leverancier de administratie van uw termijnbedrag en van uw jaarnota.

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, veroorzaakt overstappen naar een andere energieleverancier geen uitval van stroom! De overstap is slechts een administratieve handeling. Wilt u overstappen? Onze financiële assistenten geven u graag advies en helpen bij de overstap. Prettig geregeld. 

Meer interessante pagina's: Energietarieven: vastzetten of niet? - Dé goedkoopste energieaanbieder - Gratis energievergelijker- Consumind - Checklist energieverbruik huishoudelijke apparaten

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

Afbeelding: energieketen van Oleg Doroshin/ Shutterstock.com