Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Eindnota voor energiekosten

Eindnota voor energiekostenAls u overstapt van energieleverancier of als u verhuist, dan ontvangt u van uw leverancier de eindnota. Op de eindnota staan de volgende zaken:


 

Bijbetalen of geld terug krijgen op de energienota

Het verschil tussen de betaalde termijnbedragen en de daadwerkelijke verbruikskosten, worden op de eindnota weergegeven. Als u meer heeft betaald dan dat u heeft verbruikt, krijgt u geld terug. Heeft u meer verbruikt dan betaald, dan moet u het verschil bijbetalen. Of u moet bijbetalen, hangt af van een aantal factoren:

  • wanneer uw voorgaande contract is ingegaan;
  • wanneer u de jaarnota hebt ontvangen;
  • wanneer u overstapt.

Stel: U heeft in oktober de laatste jaarnota ontvangen. Na de koude wintermaanden, in april, stapt u over naar een andere energieleverancier. De kans dat u moet bijbetalen is nu groter dan wanneer u in oktober overstapt. Is het contract van uw vorige leverancier bijvoorbeeld in september ingegaan en u stapt het jaar erna rond september weer over, dan is de kans dat u moet bijbetalen kleiner. Wees hiervan bewust op het moment dat u overstapt! U betaalt echter nooit méér dan wat u heeft verbruikt. Kijk hier voor voorbeelden van bijbetalen en geld terugkrijgen.

Opzegvergoeding voor de overstap van energieleverancier

Als u bent overgestapt terwijl u nog een lopend contract bij de vorige leverancier had, dan mag deze u een opzegvergoeding vragen. De hoogte hiervan hangt af van de periode dat uw contract nog zou lopen. Bekijk hier de hoogtes van de opzegvergoedingen.

Oneens met de eindnota voor de energiekosten?

Als u het niet eens bent met de eindrekening, dan kunt u het beste eerst contact opnemen met de energieleverancier, om te kijken of u er samen kunt uitkomen. Lukt dit echter niet, dan kunt u het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Energie en Water. Bekijk op de website van Consuwijzer hoe dit werkt. 

Meer interessante pagina's: Start nu de energievergelijking - Cadeaus energiemaatschappijen wassen neus - Energieleveranciers vergelijken gaat in 3 simpele stappen - Meer consumenten stappen over van energieleverancier 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage 
 

Afbeelding: Eindnota voor energiekosten van Andrey Popov/ Shutterstock.com