Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Particulieren ontvangen subsidie voor elektrisch rijden

Ben je een particulier en heb je onlangs een elektrische auto gekocht? Of overweeg je er binnenkort eentje te kopen? Goed nieuws! Vanaf 1 juli kunnen particulieren in Nederland namelijk subsidie aanvragen voor de aanschaf van een elektrische auto.

Er stappen minder mensen over naar elektrisch rijden dan vooraf werd verwacht. De grootste oorzaak hiervan is dat elektrische voertuigen duurder zijn dan auto’s die op fossiele brandstof rijden. Door middel van een subsidie hoopt de overheid het elektrisch rijden te stimuleren en uiteindelijk de CO2-uitstoot in Nederland te verlagen.

Nieuwe subsidieregeling elektrisch rijden

Iedereen die vanaf 1 juli 2020 een nieuwe elektrische auto koopt, kan een subsidie krijgen van maximaal 4000 euro. Koop je een tweedehands elektrische auto? Dan bedraagt de subsidie maximaal 2000 euro. Om gebruik te kunnen maken van de nieuwe Subsidieregeling Personenauto’s Particulieren (SEPP) moet de auto wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de auto bijvoorbeeld een waarde hebben tussen de 12.000 en 45.000 euro en op een volle accu minimaal 120 kilometer kunnen rijden. Verder moet de subsidie-aanvraag binnen zestig dagen na het ondertekenen van het koop- of leasecontract worden ingediend.

De regeling geldt voor zowel particuliere kopers als private leasers. Dit betekent dat de auto alleen in privévermogen ingebracht mag worden. Ondernemers kunnen dus geen gebruik maken van de subsidieregeling én van zakelijk financiële voordelen. Daarnaast werkt de subsidieregeling met terugwerkende kracht.

Subsidieplafond SEPP

Het subsidieplafond van 2020 (voor elektrische auto’s) is inmiddels al bereikt. Toch kun je, wanneer je dit jaar een nieuwe auto koopt of leaset, alsnog subsidie aanvragen. Je aanvraag wordt dan doorgeschoven naar 2021; je krijgt het bedrag dus alleen iets later uitbetaald. Belangrijk is wel dat je je aanvraag alsnog binnen 60 dagen na ondertekening van het koop- of leasecontract indient. Dit kan via je DigiD op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De regeling loopt tot 2025, zolang het subsidieplafond nog niet is bereikt.

Bij de aanschaf van een auto is een verzekering onmisbaar. Ben je benieuwd naar de verschillende autoverzekeraars? Gebruik onze vergelijker en ontdek welke aanbieder het beste bij jou past.