Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Goed om te weten omtrent autoverzekeringen


Als je een auto rijdt, heb je een autoverzekering. Benieuwd naar wat je kunt doen bij een premieverhoging? Of wat je zeker niet moet doen bij een aanrijding? Dat en meer lees je hier.


Afgelopen jaar kregen veel (bijna de helft van alle) autobezitters (weer) te maken met een verhoogde premie. Daarnaast gingen bij diverse verzekeraars de prijzen voor nieuwe autoverzekeringen omhoog. Je hoeft dat niet zomaar te accepteren, maar kunt om een heldere toelichting van je verzekeraar vragen. Daarnaast kun je op vergelijkingssites checken of je ergens anders goedkoper uit bent en wat je betaalt als je als nieuwe klant bij je verzekeraar binnen komt. Mocht in het laatste geval blijken dat je als nieuwe klant goedkoper uit bent, kun je je verzekeraar vragen om opheldering en de lagere premie.

Slechte communicatie

Voor een premiewijziging moet een geldige reden zijn. Dat een premie wordt verhoogd, wordt vaak niet tot slecht gecommuniceerd, blijkt uit een in november 2019 gehouden panelonderzoek onder 4000 autobezitters, van de Consumentenbond. Eenderde van de ondervraagden kreeg bericht over de nieuwe premie en rekende de verhoging zelf uit, 7 procent kwam achter de verhoging via de bankafschrijving. 

Medewerkingsplicht

Hopelijk heb je er nog niet mee te maken gehad: een aanrijding. In het algemeen geldt: loop niet weg bij je auto na schade. Om eventueel een schadeclaim in te kunnen dienen, dien je te wachten op de politie om een drank- en drugstest te ondergaan. Deze medewerkingsplicht is een vereiste van de verzekeraar.

Schadevrije jaren

Wist je dat alleen degene op wiens naam de autoverzekering staat schadevrije jaren en dus premiekorting opbouwt? Een partner of kind dat regelmatig in de auto rijdt, krijgt niets. Uit een onderzoek van de Consumentenbond, onder 4800 autoverzekerden, blijkt dat 80 procent van hen wil dat dit verandert. Bijvoorbeeld dat een partner of alle familieleden op een adres ook schadevrije jaren op kunnen bouwen. Over dit onderwerp is nog geen definitief besluit genomen.