Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

CIRE en Consumind

Consumind en CIRE

Het Centraal Intermediair Register Energiemarkt (CIRE) is een initiatief van de Stichting Integriteit en Transparantie Energieadvies (SITE) om de transparantie in de energiemarkt te vergroten. Consumind is nauw betrokken bij de oprichting van CIRE en de invoering van het Transparantiekeurmerk. Benieuwd naar welke rol Consumind bij CIRE heeft? Lees dan verder.

Consumind streeft ernaar om zich zo goed mogelijk aan de regels van de energieverkoop te houden. Helaas is de energiemarkt nog steeds in opspraak door verkooppraktijken die niet altijd deugen. Om de markt gezonder te maken is CIRE in het leven geroepen. Het Transparantiekeurmerk van CIRE heeft als doel om het vertrouwen in de markt van (intermediaire) verkoop van energiecontracten te vergroten. Op deze manier toont CIRE aan welke partijen in de keten transparant zijn en weten energieleveranciers met welke partijen ze wel, én niet in zee moeten gaan.

“Zelfregulering om de markt eerlijk en transparant te houden”

Het Transparantiekeurmerk van CIRE is een vorm van zelfregulering binnen de markt. Intermediairs en verkooppartijen nemen hiermee zelf het initiatief om problemen aan te pakken. Zo worden niet deugende verkooppraktijken zo veel mogelijk tegengegaan en houden partijen elkaar, maar ook zichzelf in toom. Het Transparantiekeurmerk van CIRE heeft de mogelijkheid om in de toekomst meer een kwaliteitskeurmerk te worden waar nog meer regels en voorwaarden bij komen kijken. Zo wordt de markt niet alleen transparanter, maar ook betrouwbaarder.

“Energiemaatschappijen weten precies wie er voor ze werken”

Nadat een registratie bij CIRE is gedaan, start er een onderzoek naar onder meer de directie/eigenaar(s) van de intermediair of verkooppartij. Er wordt gekeken of de juiste handelsnaam, online vindbaarheid en bereikbaarheid voor energieklanten aanwezig zijn en wat de reputatie op internet is. Daarnaast houdt CIRE dagelijks de volledigheid, kwaliteit en actualiteit van de gegevens van geregistreerde intermediairs bij. Op deze manier weten energiemaatschappijen precies welke adviseurs er voor ze aan het werk zijn.

“Consumind één van de founding fathers van CIRE”

Bij Consumind streven wij naar het geven van eerlijk en professioneel advies, met als doel onze klanten zoveel mogelijk te laten besparen op de vaste lasten. Wij vinden het dan ook belangrijk dat ons advies volgens de juiste richtlijnen verloopt en dat andere partijen zich ook aan die richtlijnen houden. Daarom is Consumind in een vroeg stadium als ‘founding father’ aangesloten bij CIRE.

Beide directeurs van Consumind; Jeroen Vissers en Krijno Verbruggen, zijn nauw betrokken bij de uitvoering en ontwikkeling van het CIRE keurmerk. Jeroen zit sinds januari 2020 in het bestuur van CIRE en Krijno is actief in de raad van toezicht die het bestuur controleert en is daarnaast ook lid van de commissie doorontwikkeling en gedragscode. Beide heren zorgen met hun inzet bij CIRE voor een betere, eerlijkere en transparantere markt van de verkoop van energiecontracten.

“Consumind heeft twee Transparantiekeurmerken van CIRE”

Het is bijna overbodig om te vermelden, maar naast de vele uren die Consumind investeert in CIRE, voldoen wij uiteraard ook aan alle eisen voor een Transparantiekeurmerk. Zo hebben onze adviseurs een intermediair Transparantiekeurmerk en voert Consumind als dienstverlener het Transparantiekeurmerk voor deelnemers. Wij blijven met CIRE streven naar een eerlijke markt voor de verkoop van energiecontracten. Prettig geregeld.