Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Bespaartips zorgverzekering

bespaartips zorgverzekering

1. Verhoog je eigen risico

Bij een zorgverzekering heb je een eigen risico. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen bij gemaakte zorgkosten, voordat de verzekeraar je een vergoeding geeft. Hoe hoger jij je eigen risico zet, hoe minder risico de verzekeraar draagt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder premie per maand aan de verzekeraar. Mocht je dan toch een keer een vergoeding nodig hebben, dan zijn de kosten eenmalig hoger. Dit werkt dus vooral als je een lange tijd geen vergoedingen van de verzekeraar nodig denkt te hebben en je het bedrag wat je aan eigen risico zou moeten betalen in één keer kan missen.

2. Betaal je premie niet per maand maar jaarlijks

Bij sommige verzekeraars kun je korting krijgen als je gelijk de volle mep van je premie betaalt. Je betaalt dan eenmalig een jaarpremie die voordeliger is dan als je maandelijks betaalt.

3. Bespaar op aanvullende verzekeringen

Als je jaarlijks naar de tandarts gaat voor controle en van jezelf weet dat je nooit gaatjes hebt, dan is het zonde om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Een controle afspraak kost zo 20 tot 80 euro (afhankelijk van foto’s en tandreiniging), terwijl je al gauw 200 euro kwijt bent voor een aanvullende tandartsverzekering. Hetzelfde geldt voor fysiotherapie. Als je doet aan blessuregevoelige sporten, zoals voetbal, is het vaak handig om een aanvullende fysiotherapieverzekering af te sluiten. Is je sport niet blessuregevoelig is, dan kun je de fysiotherapieverzekering achterwegen laten en bespaar je weer op je zorgverzekering.

4. Zorgtoeslag aanvragen

Afhankelijk van je inkomen kun je zorgtoeslag aanvragen. Deze toeslag krijg je maandelijks op je rekening gestort om de kosten van de zorgverzekering te reduceren. Wil je weten of je recht hebt op zorgtoeslag? Bekijk dan de website van de belastingdienst.

5. Verzeker je kinderen op de ouder met de hoogste dekking

Alle kinderen onder 18 jaar zijn gratis meeverzekerd met hun ouders. Om optimaal te kunnen profiteren van je zorgverzekering is het handig om je kind bij te schrijven bij de ouder met de breedste dekking. Zo profiteert het kind ook van bijvoorbeeld de fysiotherapie en tandartsdekking van de zorgverzekering als dat in het pakket zit.

6.  Schakel je huisarts in voor medische ingrepen

Veelal kost het meer geld als je elders dan je huisarts een medische ingreep laat doen. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van moedervlekken. Bij je huisarts betaal je hier geen eigen risico voor, waardoor de ingreep volledig wordt vergoed door je zorgverzekering.

7. Maak volledig gebruik van je eigen risico

Ben je (bijna) door je eigen risico heen ? Mocht je nog zorgkosten moeten maken, zorg er dan voor dat je dit voor het nieuwe jaar doet. Moet je bijvoorbeeld je verstandskiezen laten verwijderen, plan dit dan zo snel mogelijk in om extra kosten in het volgende jaar te voorkomen. Natuurlijk heb je niet altijd in de hand wanneer je een afspraak bij het ziekenhuis kunt maken, maar proberen kan altijd.

8. Zorgkosten bij reisverzekering

De basisverzekering van je zorgverzekering dekt in Europa alleen de spoedeisende hulp. Voor volledige dekking moet je aanvullende zorgdekking bij je reisverzekering afsluiten. Zo ben je beter verzekerd als je iets overkomt in het buitenland. Dekt je zorgverzekering zelf al zorgkosten in het buitenland, dan is het niet nodig om hier ook nog een dekking voor bij je reisverzekering af te sluiten. Doe je dit wel, dan ben je dus oververzekerd.

9. Vergelijk!

De prijzen van verzekeraars veranderen elk jaar, waardoor het dus handig is om jaarlijks te vergelijken. Desalniettemin is het vergelijken van een verzekering helemaal gratis! Onze adviseurs  geven je graag kosteloos advies over de goedkoopste verzekeringen. Mocht het ergens anders goedkoper zijn dan regelen wij ook nog eens de overstap voor je. Is je huidige verzekeraar de goedkoopste optie? Dan is er geen reden om weg te gaan en kunnen wij de verzekering voor je verlengen. Prettig geregeld!

Bekijk ook onze bespaartips voor energiemobiele telefonie en hypotheken om nog meer op je vaste lasten te besparen!

Ga terug naar de verzekeringen homepage

Ga terug naar de Consumind Finance homepage