Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wijzigingen basiszorgverzekering 2019

Iedere Nederlander van 18 jaar of ouder die in Nederland woont, of in Nederland loonbelasting betaalt, moet een zorgverzekering afsluiten. Bij welke zorgverzekeraar je dat doet, mag je zelf bepalen. Elk jaar heb je de mogelijkheid om diverse zorgverzekeringen te vergelijken en indien gewenst over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Het vergelijken en overstappen van zorgverzekering kan echter maar een beperkte periode. De zorgverzekeraars moeten hun pakketten en premies voor 2019 definitief vastgesteld hebben op 11 november 2018. Vanaf dat moment kun je vergelijken en overstappen kan tot en met 31 januari 2019, mits je de zorgverzekering tijdig hebt opgezegd.

Zoals elk jaar wijzigt er ook dit jaar weer het een en ander aan de basiszorgverzekering, vergoedingen en de aanvullende verzekeringen. Lees hieronder meer over de wijzigingen in de zorgverzekering 2019.

Basisverzekering

Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering te hebben. Er komen drie nieuwe vergoedingen bij in 2019:

 • Op dit moment moet je de eerste 21 behandelingen nog zelf betalen als je van oefentherapie bij COPD gebruikt. Vanaf 1 januari 2019 wordt dit vanaf de eerste behandeling vergoed. Let op: er komt wel een maximum van 70 vergoede behandelingen in het eerste jaar, daarna afhankelijk van de ernst van de COPD.
   
 • Maak je gebruik van zittend ziekenvervoer van en naar consulten, onderzoek en controles? Dan wordt de aanspraak hierop verruimd. Let op: dit moet wel samenhangen met de behandeling.
   
 • In 2019 hebben mensen met ernstig overgewicht recht op vergoeding bij begeleiding om hun eet- en beweegpatroon aan te passen. De minister hoopt dat dit leidt tot een daling van de zorgkosten. Er geldt wel de voorwaarde dat er sprake is van een verhoogd gewicht gerelateerd gezondheidsrisico. De huisarts kan dit vaststellen.
   

Wijzigingen voor 2019

Daarnaast zijn er ook nog een aantal wijzigingen doorgevoerd:

 • Paracetamol 1.000 mg, mineralen en voedingssupplementen worden niet meer vergoed. Het ministerie oordeelt dat de kosten zo laag zijn dat je dit zelf zou moeten kunnen betalen.
   
 • Per 2019 komt er een maximum van 250 euro voor de eigen bijdrage van geneesmiddelen. Op dit moment is er geen grens, wat betekent dat sommige patiënten soms fors moeten bijbetalen voor hun medicatie. Vooral mensen die ADHD-medicijnen gebruiken, hebben baat bij de nieuwe maatregel. Voor hen kan de eigen bijdrage op dit moment nog oplopen tot enkele honderden euro’s. Daar komt straks een einde aan.
   
 • Er verandert iets voor mensen die van Wmo-voorzieningen gebruikmaken. Het systeem van eigen bijdragen voor ondersteuning wordt per januari vervangen door een abonnementstarief. Zij gaan dan 19 euro per maand betalen in plaats van een eigen bedrage per vorm van ondersteuning.
   
 • Mensen die gebruikmaken van langdurige zorg, hoeven minder op hun vermogen in te teren voor het betalen van eigen bijdragen. Een kleiner deel van hun vermogen wordt namelijk meegeteld voor het bepalen van de hoogte van de eigen bijdrage.

Premie

De premie voor de basisverzekering stijgt in 2019 met ongeveer tien euro per maand. Het kabinet verwacht dat Nederlanders in heel 2019 zo'n 1.432 euro kwijt zullen zijn aan hun zorgpremie. Uiteindelijk bepalen de zorgverzekeraars zelf of en in welke mate de premies voor de basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen verhoogd worden. Dit moeten de verzekeraars uiterlijk in november bekendmaken.

De zorgpremie gaat komend jaar stijgen om vijf redenen:

 • De lonen en prijzen in de zorg lopen op door de goede economie;
 • De premie stijgt voor iedereen doordat er volgend jaar niets verandert aan het eigen risico;
 • De premie is vorig jaar te hoog geraamd en dat moet rechtgetrokken worden;
 • De financiering van wijkverpleging wordt overgeheveld naar de zorgverzekering;
 • Extra zorg door vergrijzing, nieuwe behandelingen, betere medicijnen en medische hulpmiddelen kost meer;

Eigen risico

Zorgverzekeraars zijn verplicht om een eigen risico te vragen aan hun klanten. Dit is ingevoerd in 2009 en is tot nu toe elk jaar verhoogd. Het eigen risico bedraagt sinds 2016 al 385 euro per jaar. Ook in 2019 blijft het eigen risico 385 euro bedragen. Het eigen risico wordt tot en met 2021 ‘bevroren’. Dat betekent dat het bedrag van 385 euro voorlopig gelijk blijft. Wel bestaat de kans dat de zorgpremies van de ziektekostenverzekeringen hierdoor verder stijgen.

Naast het verplicht eigen risico is er ook nog het vrijwillig eigen risico. Je kunt je eigen risico namelijk in stapjes van 100 euro verhogen met als voordeel dat je maandpremie een stuk lager wordt. Je kunt je vrijwillig eigen risico met maximaal 500 euro verhogen. Je eigen risico is dan dus 885 euro. Het nadeel hiervan is wel dat mocht je zorg nodig hebben, je dit zelf tot het verhoogde bedrag moet betalen. Bedenk dus goed of je het aankomende jaar weinig of geen zorg nodig hebt, voordat je dit doet.
 

Belangrijke data

 • 12 november: laatste dag dat zorgverzekeraars hun premies voor 2019 bekend kunnen maken.
 • 31 december: laatste dag waarop je je zorgverzekering kunt opzeggen.
 • 31 januari: als je je oude verzekering voor 31 december hebt opgezegd, mag je nog een nieuwe zorgverzekering afsluiten tot 31 januari 2019. Deze verzekering gaat met terugwerkende kracht in. 

Vergelijken zorgverzekeringen

Je zorgverzekering vergelijken is altijd handig. Zo weet je zeker dat je een pakket hebt wat het beste bij jouw wensen past. Stel jezelf een aantal vragen over de verwachte situatie komend jaar en wat jij belangrijk vindt bij een verzekering zoals kosten voor de tandarts, fysiotherapeut of een ziekenhuisbehandeling. Het is voor een goede vergelijking zeer belangrijk om zeker te weten of jij er goed aan doet om naar een andere zorgverzekeraar over te stappen of een verzekering met een beter passende dekking te kiezen.

Wil je dat wij je op de hoogte houden van al het nieuws rondom zorgverzekeringen en de nieuwe premies? Meld je dan – gratis en vrijblijvend – aan voor de zorgpremie-alert. Zo ben jij altijd als allereerste op de hoogte, prettig geregeld.

Ga terug naar de zorgverzekering homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage