Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Waar moet je op letten bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering?

December is de tijd om zorgverzekeringen te vergelijken. Vaak kan het namelijk voordeliger bij een andere zorgverzekeraar. Voor het jaar 2024 kondigen alle zorgverzekeraars een stijging van de basisverzekering aan, variërend van 5 tot 10 euro per maand. Hoewel de vergoedingen voor de basisverzekering wettelijk zijn vastgelegd en dus gelijk blijven, bestaan er verschillen in service en voorwaarden. Met het starten van het jaarlijkse overstapseizoen hebben consumenten nu de mogelijkheid om keuzes te maken voor een goede én betaalbare zorgverzekering.

Stappenplan voor een Passende Zorgverzekering

  1. Evalueer Je Zorgbehoeften

Overweeg hoeveel zorg je verwacht nodig te hebben in het komende jaar. Het gebruik van medicijnen of geplande ziekenhuisbezoeken kan invloed hebben op de keuzes die je later maakt.

  1. Check de Zorgaanbieders

Onderzoek of het voor jou belangrijk is bij welk ziekenhuis je behandelingen kunt ontvangen. Goedkopere zorgverzekeringen bieden doorgaans minder keuzemogelijkheden, wat kan resulteren in iets verder reizen voor behandelingen.

  1. Kies de Service die Bij Je Past

Bedenk welke service je prettig vindt. Of je nu de voorkeur geeft aan traditionele postzaken, telefonisch contact of digitalere communicatie via e-mail of chatbots, jouw voorkeur kan van invloed zijn op de kosten van je polis.

  1. Reken de Aanvullende Verzekering Door

Schat de kosten in voor tandarts, opticien, fysiotherapeut, en homeopathische zorg. Overweeg of het voordeliger is om deze zorg zelf te betalen in plaats van je aanvullend te verzekeren, gezien de beperkingen en maximale vergoedingen van aanvullende polissen.

  1. Kritisch Kijken naar Kortingen

Wees voorzichtig met kortingen, vooral bij collectieve zorgverzekeringen via werkgevers of verenigingen. Sinds 2023 is er geen collectiviteitskorting op de basisverzekering toegestaan, dus overweeg zorgvuldig of de korting op aanvullende verzekeringen de moeite waard is.

  1. Eigen Risico Overwegen

Overweeg het verhogen van het eigen risico voor een mogelijke premiekorting. Zorg echter dat je financieel voorbereid bent op het hogere eigen risico.

  1. Beslis op Basis van Ervaringen

Naast financiële overwegingen, is het belangrijk om te kiezen op basis van persoonlijke ervaringen. Een goede ervaring met de klantenservice en positieve verhalen van anderen kunnen doorslaggevend zijn bij het kiezen van de juiste zorgverzekeraar.