Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Prinsjesdag: zorgpremie en aanpassingen basispakket 2022 bekend

Zorgpremies 2022

Op Prinsjesdag presenteerde minister van Financiën Wopke Hoekstra de miljoenennota aan de Tweede Kamer. In de rijksbegroting van 2022 staan alle plannen van het (demissionair) kabinet voor aankomend jaar. Ook de zorgpremie en aanpassingen in het basispakket van de zorgverzekering worden hier bepaald. Benieuwd naar de aanpassingen? Lees dan verder!

Zorgpremie stijgt

De stijging is ondanks de coronacrisis beperkt gebleven. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bepaalt jaarlijks de nominale premie die betaalt moet worden voor de zorgverzekering. Tijdens Prinsjesdag is bekendgemaakt dat de jaarlijkse zorgpremie in 2022 zal stijgen met €31 naar €1509. Dit komt neer op een stijging van €2,58 per maand voor de basisverzekering, die in 2022 gemiddeld €125,75 zal zijn. De definitieve premies per zorgverzekeraar worden uiterlijk op 12 november bekend gemaakt.

Let op!

De uiteindelijke premie zal worden bepaald door de zorgverzekeraar. Hierdoor ontstaan verschillen in premies tussen zorgverzekeraars. Zorg ervoor dat je vanaf 12 november klaar zit om zorgverzekeringen te vergelijken. Je hebt dan tot 31 december om over te stappen.

Eigen risico

Van te voren was al bekend dat het eigen risico op minimaal €385 bleef staan. Deze prijs is vanuit het regeerakkoord in 2017 vastgesteld en is door een motie die op 29 juni in de Tweede Kamer is aangenomen, verlengd tot 2022.

Zorgtoeslag

De maximale zorgtoeslag stijgt in 2022 met €36 voor een persoonshuishoudens en met €40 voor meerpersoonshuishoudens. Dit betekent dat de maximale zorgtoeslag gemiddeld harder stijgt dan de zorgpremie.

Basispakket

Over het algemeen blijft het basispakket hetzelfde als in 2021, op een aantal aanpassingen na. Er is een verruiming van de vergoeding van fysiotherapie voor mensen die lijden aan long Covid, tot in ieder geval augustus 2022. Daarnaast zijn er verruimingen op het gebied van ergotherapie, dieetadvisering en is er geen limiet meer aan logopediebehandelingen.

Daarnaast zijn er deze toevoegingen:

  • Elektriciteitskosten voor het gebruik van mechanische ademhalingsondersteuning kunnen worden gedeclareerd.
  • Verblijf in de buurt van het ziekenhuis na een CAR-T-celtherapie wordt vergoed.
  • Autotransplantatie van tanden is verplaatst van de aanvullende tandartsverzekering naar de basisverzekering.

Opvallend

Het is opvallend dat de anticonceptie pil niet is opgenomen in het basispakket, nadat hier veel campagne voor gevoerd is afgelopen jaar. Het lijkt dat het demissionaire kabinet grote beslissingen willen overlaten aan het volgende kabinet.