Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Meer niet verzekerde Nederlanders in de problemen door hoge zorgkosten in het buitenland

Een groeiend aantal Nederlanders komt in het buitenland in de problemen door extreem hoge zorgkosten. Sommige mensen moeten zelfs hun huis verkopen om de rekening te kunnen betalen. Verzekeraars waarschuwen daarom om voor vertrek te controleren of medische kosten gedekt zijn in je zorgverzekering of reisverzekering.

Niet goed verzekerd

Zorg- en reisverzekeraars krijgen wekelijks meerdere gevallen te zien van Nederlanders die in het buitenland medische hulp nodig hebben, maar niet goed verzekerd zijn. De facturen die ze zelf moeten betalen, kunnen oplopen tot tienduizenden euro's of zelfs meer dan een ton.

Zorgkosten tot Nederlandse prijzen gedekt

Via het basispakket van de zorgverzekering worden medische kosten vergoed tot het Nederlandse tarief. Echter, in veel landen liggen de zorgkosten aanzienlijk hoger. Patiënten in de VS betalen bijvoorbeeld vijf keer zoveel per behandeling. In landen zoals Turkije, Spanje of Oostenrijk zijn vooral de tarieven in privéklinieken hoger. De ANWB Alarmcentrale benadrukt dat zorg rond de Middellandse Zee vaak gericht is op privéklinieken en dat men niet altijd controle heeft over waar ze naartoe gaan. Sommige mensen moeten zelfs hun huis verkopen of een tweede hypotheek afsluiten, en zelfs dan is het soms niet genoeg om alle kosten te kunnen betalen.

Aanvullende verzekering dekt alle zorgkosten

Om volledige vergoeding te krijgen voor medische zorg in het buitenland, is een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering met dekking voor medische kosten nodig. Verzekeraars merken echter dat niet iedereen goed verzekerd op reis gaat, vaak per ongeluk. Mensen denken bijvoorbeeld ten onrechte dat hun zorgverzekering de kosten dekt, hebben Europadekking in plaats van werelddekking, of raken gewond bij activiteiten zoals paragliden, waarvoor een aparte verzekering nodig is. Daarnaast gebeurt het ook bewust dat mensen geen extra verzekering afsluiten, omdat ze denken dat de zorg in landen zoals Spanje of Turkije niet zo duur is. Verzekeraars waarschuwen echter dat je ook op vakantie te maken kunt krijgen met medische problemen zoals blindedarmontsteking, ongelukken bij het zwembad of het oplopen van het RS-virus. Bovendien worden patiënten in het buitenland vaak anders behandeld dan in Nederland, wat kan leiden tot onnodige medische kosten. Ook de repatriëring naar Nederland kan erg duur zijn, met kosten die kunnen oplopen tot tienduizenden euro's voor bijvoorbeeld een AirAmbulance.