Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wat dekt de verzekering bij overstromingsschade?

Overstroming Limburg

De overstromingen in Limburg vorige week hebben voor enorm veel schade gezorgd. Verzekeraars ontvingen direct een recordaantal schadeclaims, maar snel volgde het bericht dat een deel van de overstromingsschade wordt gedekt door het Rijk. 

Het kabinet verklaarde Limburg officieel tot een rampgebied, waardoor een groot deel van de schade kan worden gedekt vanuit de Wet tegemoetkoming schade bij rampen. Dit gaat voornamelijk om schade die niet redelijkerwijs wordt gedekt door de verzekeraar. De wet is in 1998 tot stand gekomen en zorgt voor een financieel vangnet voor schade als gevolg van overstromingen door zoet water en hoge waterstanden.

Dat het Rijk een financieel vangnet heeft voor gedupeerden betekent niet dat iedereen zomaar aanspraak kan maken op een vergoeding. Het gaat immers om schade die redelijkerwijs niet te verzekeren valt. Als de gedupeerde zelf niet genoeg verantwoordelijkheid heeft genomen door zijn huis of auto onvoldoende te verzekeren dan maakt diegene geen aanspraak op het fonds van de overheid.

Lees altijd goed de polis van je verzekering, vooral omdat in dit soort situaties dus de verantwoordelijkheid bij jezelf ligt. Het is dus ontzettend belangrijk om goed verzekerd te zijn. Al met al wordt het meeste vergoed door zowel de verzekering als het rampenfonds van de overheid.