Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Verzekeraars duidelijker over medische acceptatie


Wanneer je een aanvullende zorgverzekering wilt afsluiten krijg je te maken met een medische acceptatie. De zorgverzekeraar mag aan de hand van jouw zorgverleden bepalen of je in aanmerking komt voor de aanvullende verzekering. Mocht de zorgverzekeraar het risico te hoog vinden? Dan kunnen zij weigeren om een aanvullende zorgverzekering voor je af te sluiten. Echter was het niet altijd duidelijk waar deze keuze op gebaseerd werd. Verzekeraars en medische adviseurs hebben begin december vernieuwde informatie gepresenteerd waardoor je meer inzicht krijgt wat er allemaal komt kijken bij een medische acceptatie.

Hoe werkt de medische acceptatie?

Wanneer je een aanvullende verzekering wilt afsluiten, zal je een gezondheidsverklaring moeten invullen. Hierop staan belangrijke vragen over je gezondheid zoals of je al onder behandeling bent van een arts of andere zorgverlener of dat je dat verwacht voor het komende jaar. Soms worden er ook vragen gesteld over meerdere jaren terug. Sluit je een aanvullende verzekering af voor bijvoorbeeld een bril dan kan je hier vragen over verwachten.

Zodra je de gezondheidsverklaring hebt ingevuld, wordt deze beoordeeld door een medisch team die de verzekeraar adviseert. Soms is er aanvullende informatie nodig van bijvoorbeeld je huisarts of een behandelaar. Dit kan alleen met jouw toestemming en je hoeft dus niet bang te zijn dat ze deze informatie zomaar opvragen. Ook kan er een medische keuring nodig zijn als de verzekeraar twijfelt. Je zult hier zelf bericht over krijgen.

Drie belangrijke adviezen

Zorgverzekeraars geven verzekerden drie belangrijke adviezen mee tijdens het invullen van de gezondheidsverklaring:

  • Wees eerlijk
  • Wees volledig
  • Wees niet bang om Ja in te vullen of melding te maken met van ziekte of aandoening.

Het is namelijk niet direct zo dat je geen aanvullende verzekering kunt afsluiten als je gezondheid iets minder is of je in het verleden behandelingen voor een bepaalde aandoening hebt gehad. Bijna elke Nederlander heeft wel eens problemen met zijn gezondheid op een bepaald moment van zijn leven. Dat is niet direct een reden om geen medische acceptatie te krijgen of dat je alleen een aanvullende verzekering kunt afsluiten tegen een torenhoge premie.