Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Simpele WA-verzekering straks bijna 1000 euro


De afgelopen twee jaar zijn de premies voor autoverzekeringen meer dan 30 procent gestegen. Die stijging heeft als gevolg dat sommige WA-verzekeringen inmiddels bijna 1000 euro kosten. Verwacht wordt dat de stijging doorgaat in 2019.

Rotterdammers duur uit

Als je in Rotterdam woont en een autoverzekering hebt, ben je het duurste uit. Als inwoner van deze stad betaal je gemiddeld 943 euro aan een WA-verzekering. Verzekeraars kijken nog steeds naar de woonplaats om het risico en de daarbij behorende premie vast te stellen. Ben je een jonge Rotterdammer met een oude auto (bijvoorbeeld een oude Volkswagen Golf)? Dan ben je volgens verzekeraars dubbel de pineut. Je hebt je leeftijd, woonplaats en autotype tegen en betaalt daardoor veel meer premie. Verzekeraars kijken steeds meer naar wat voor auto je rijdt. Niet met elk model wordt evenveel schade gereden. Een BMW 3 en Volkswagen Golf zijn het duurst om te verzekeren.

Mogelijke oorzaken premiestijgingen

Verzekeraars noemen diverse argumenten om de prijsstijgingen te rechtvaardigen. Zo wordt het gebruik van WhatsApp genoemd als argument, naast het drukker worden op de weg (hoe meer auto’s hoe meer kans op botsingen) en steeds meer en duurdere schades en letselschades. Denk bijvoorbeeld aan een bumperschade. In bumpers zitten tegenwoordig vaak sensoren, die het duur maken om een bumper te repareren of te vervangen. Daarnaast draaien verzekeraars al jaren verlies op hun autoverzekeringen. Een andere manier om minder verlies te maken op verzekeringen is de zogenoemde pay how you drive-verzekering, waarbij je rijgedrag van invloed is op je premie.

Percentage stijging

Vergelijkingssite Independer heeft onderzoek gedaan naar de stijging van de jaarpremies van WA-autoverzekeringen in acht grote steden. Hieronder vind je per stad het percentage waarmee de premies omhoog gegaan zijn (in vergelijking met 2016) en de gemiddelde premie per jaar in 2018:

  • Rotterdam, 37 procent, 943 euro;
  • Tilburg, 36 procent, 768 euro;
  • Amsterdam, 35 procent 839 euro;
  • Groningen, 18 procent, 634 euro;
  • Den Haag, 33 procent, 854 euro;
  • Utrecht, 27 procent, 798 euro;
  • Almere, 31 procent, 766 euro;
  • Haarlem, 21 procent, 651 euro.

Prijsstijging door nieuwe wet

Het einde van de prijsstijgingen omtrent autoverzekeringen lijkt nog niet in zicht. Vooral omdat per 1 januari 2019 de wet Vergoeding van affectieschade in werking treedt. Deze wet houdt in dat nabestaanden en naasten van slachtoffers met ernstig blijvende letsel een vergoeding ontvangen. Die zogenaamde affectieschade kan vallen tussen 12.500 en 20.000 euro per geval. De verzekeraars betalen dat. Te meer daarom loont overstappen. Je kunt als 18-jarige een verzekering afsluiten die op dat moment goed bij je past. Echter, als je enkele jaren verder bent, is het raadzaam je verzekering even onder de loep te nemen, want je hebt dan bijvoorbeeld al enkele schadevrije jaren opgebouwd.

Overstappen loont

Wil je een lagere premie voor je autoverzekering? Dat is mogelijk. Consumind Finance kan je een pakketkorting aanbieden.