Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Minder verkeersclaims, maar meer schade in 2017


2017 telt 18 procent minder claims na een aanrijding in vergelijking met het jaar ervoor, maar de schadelast is toegenomen met 17 procent. Het Verbond van Verzekeraars denkt dat de daling van verkeersclaims na een aanrijding komt door het relatief rustige weer en doordat steeds meer auto’s voorzien zijn van parkeersensoren. De toegenomen schadelast komt door letselschades.

Volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) telde 2017 741.000 schadeclaims (i.v.m. aanrijding) op de autoverzekering. Een jaar eerder werden er 906.000 ingediend. De daling was over het hele land terug te zien. De provincies Flevoland en Noord-Brabant hebben de grootste daling, respectievelijk -14,6 procent en -14,5 procent. Het Verbond van Verzekeraars schrijft de daling van de schadeclaims vooral toe aan het weer. In 2017 was er weinig noodweer, zoals extreme neerslag en hagel. In december werden er wel veel claims ingediend, vanwege de sneeuw. Verder leidt de steeds slimmer wordende technologie tot minder parkeerschades.

Flink hogere schadelast WA

Het aantal verkeersclaims daalt, maar daarentegen blijft de schadelast toenemen. En flink ook. In 2017 was er sprake van een stijging van 7 procent. De schadelast bedroeg 2,6 miljard euro. Vergeleken met 2014 was er in 2017 een kwart hogere schadelast op de WA-polis. Dat die schadelast zo is toegenomen, valt, volgens Richard Weurding, directeur van Verbond van Verzekeraars, te wijten aan afleiding achter het stuur. Verder noemt hij de diversiteit aan voertuigen op de weg, die sterk toeneemt. De wegindeling is daar nog onvoldoende op ingericht, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.