Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hoe te verzekeren bij brand of inbraak in auto?


Afgelopen vier jaar is het aantal autobranden flink toegenomen. 45 procent meer autobrandclaims werden ingediend. Wanneer je daarmee te maken hebt, is het prettig te weten of en hoe precies je verzekerd bent tegen brand. Bij inbraak in de auto geldt dat ook.


Uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat vorig jaar verzekeraars ruim 4300 claims registreerden ten gevolge van een autobrand (in 2014 iets meer dan 3000). Het Verbond maakt zich daar zorgen over. Vooral elektrische auto’s zorgen voor problemen, omdat ze op een heel andere manier moeten worden geblust en opgeruimd. Dat komt door het grotere aantal accu’s (daardoor meer chemicaliën) in de auto. Om dat op een veilige manier te blussen en het materiaal af te voeren, wordt een heel andere deskundigheid dan bij een ‘gewone’ auto gevraagd.

Impact

Jaarlijks is de schade van autobrand tussen de 40 en 50 miljoen euro. Het Verbond van Verzekeraars geeft aan dat autobranden veel impact hebben op een gemeenschap. Ook daarom moet deze ontwikkeling stoppen. Als consument kun je de kans op autobrand verkleinen: Zet je auto niet op een afgelegen, donkere plek en zorg dat er geen waardevolle spullen zichtbaar zijn.

Wat verzekerd?

Wanneer je onverhoopt toch te maken krijgen met een autobrand of een auto-inbraak is het goed te weten dat je tegen autobrand alleen verzekerd bent met een WA-plus (beperkt casco) of all risk (casco) verzekering. Een WA-verzekering vergoedt alleen schade die je veroorzaakt bij anderen. Wist je dat bestuurders van roze auto’s in 2018 relatief de meeste aanrijdingen met andere automobilisten veroorzaakten? De schade bij anderen valt dan onder de WA-dekking (deze verzekering dien je als automobilist minimaal af te sluiten).

In het geval van inbraak vergoedt een WA-verzekering helemaal niets. Wanneer je in een dergelijk geval iets vergoedt wilt krijgen, dien je een beperkte of volledige casco dekking te hebben. Verzekeraars hanteren verschillende voorwaarden wat er gedekt is en wat niet.

WA of all risk?

Vind je het lastig te beslissen welke autoverzekering het beste bij jouw situatie past? Om dat te bepalen is het verstandig te bedenken hoe oud je auto is en of hij nieuw is of tweedehands. Bij een all risk-verzekering ben je voor elke schade verzekerd, terwijl onder WA alleen de schade aan andermans auto valt. Dat is fijn om te weten, maar daarvoor betaal je ook een hogere premie. Het is goed te bedenken of de auto dat daadwerkelijk waard is.