Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Brandschade grootste aandeel in totale schadelast


In de afgelopen 5 jaar vormen brandschades in de huizenmarkt het grootste gedeelte (33 procent) van de totale schadelast voor particulieren. Dit meldt dienstverlener en schade-expert CED in haar Trendrapport Propertymarkt. Na brandschades zijn waterschades (26 procent) veelvoorkomend.


Ook bij bedrijven is brand de meest voorkomende schade-oorzaak. Het valt op dat de totale schadelast steeds meer in waarde op en neer beweegt. Dit komt door de extremere weersomstandigheden. Deze en meer conclusies staan vermeld in het Trendrapport Property van CED.

Diverse schadeoorzaken

Naast de brand- en waterschades, komt ook schade ten gevolge van diefstal en inbraak (16 procent) en stormschade (13 procent) voor. Diefstal- en inbraakschades komen minder voor dan voorheen; 70.000 schades in 2014 tegenover 52000 in 2018. Dat is een daling van 26 procent. Het aantal schades bij de overige schade-oorzaken is de afgelopen jaren ongeveer gelijk gebleven of gestegen.

Totale schadelast

Elk jaar krijgt de ‘Brand branche’ te maken met gemiddeld 1,4 miljoen schades. Die schades hebben een totaalsom van 2,3 miljard euro aan schadevolume. In de afgelopen 5 jaar is de totale schadelast niet structureel gestegen, maar extremere weersomstandigheden zorgden wel voor veel wisseling van jaar tot jaar. Vergelijk bijvoorbeeld 2017 met 2018, het jaar waarin de ‘Westerstorm’ in januari van dat jaar Nederland teisterde. Respectievelijk bedroeg in die jaren de totaalsom stormschade 57 miljoen en 505 miljoen. Momenteel komen dergelijke extremen in het weer vaker voor, waardoor CED, naar eigen zeggen, voor structurele uitdagingen staat.